Home / Verzorgend leiderschap
Interview met Annemarie Klaassen, programmamanager bij het Van Kleef Instituut

Verzorgend leiderschap

woensdag 30 september, 2020

Over verpleegkundig leiderschap horen we de laatste tijd veel. Verzorgend leiderschap daarentegen is een veel minder gehoorde term. Is dat gek? Ja, eigenlijk wel.

 

Verzorgenden zijn de grootste groep professionals in de ouderenzorg en de wijkverpleging. Waarom worden zij vaak vergeten als het over leiderschap gaat? Tijd voor een ommekeer vindt ook Annemarie Klaassen, programmamanager bij het Van Kleef Instituut.

 

Waarom worden verzorgenden ‘over het hoofd gezien’ als het gaat om leiderschap?

Het gaat over gezien worden als professional, maar net zo goed over jezelf laten zien. Aan beide kanten is verbetering mogelijk. Denk zelf na over je eigen ontwikkeling als verzorgende en over de ontwikkelingen in de zorg en laat je stem horen; niet alleen in je eigen team en organisatie, maar ook landelijk. Het is aan de organisaties om die ontwikkeling te stimuleren en verzorgenden te betrekken bij die ontwikkelingen.

 

Waarom is verzorgend leiderschap zo belangrijk en is het tijd voor een ommekeer?

In de gezondheidszorg verandert veel de laatste tijd. Dit vraagt van alle zorgverleners – dus ook van verzorgenden – dat ze anders naar hun rol gaan kijken. Zij zijn dé spil in de ouderenzorg, dé ruggengraat van het dagelijkse werk. Daarom is hun inbreng van groot belang voor de kwaliteit van de zorg! Door mee te denken kunnen we samen de dagelijkse zorg verbeteren.

 

Wat zie jij als grootste voordeel van verzorgend leiderschap voor de wijkverpleging? En hoe ziet de ideale toekomst er dan uit?

Wijkverpleegkundigen hebben verzorgenden hard nodig in de teams en voor de kwaliteit van de zorg. Door het VKI-project “Verzorgenden in Transitie” (2016-2019) en het ambassadeursproject van V&VN en ZonMw weten we hoeveel zij kunnen. Met de juiste aandacht nemen ze het voortouw en bedenken ze manieren om de zorg te verbeteren. Dit ontlast de wijkverpleegkundige en helpt de cliënt. Verzorgenden worden echter vooral ingezet voor het uitvoerende werk, terwijl ze zoveel meer in hun mars hebben!’

 

Hoe verzorgenden én verpleegkundigen hun rol kunnen pakken door meer (verzorgend) leiderschap in te zetten komt uitvoerig aan bod tijdens de studiedag Wijkverpleging. Verzorgenden en  (wijk-)verpleegkundigen spelen samen een belangrijke rol bij het versterken van hun team door het stimuleren van verzorgend leiderschap.

 

Ben jij benieuwd wat verzorgend leiderschap kan betekenen voor jouw team? Kom dan naar de workshop van Annemarie die zij samen geeft met Ludi Mulder, ambassadeur verzorgenden thuiszorg bij Laurens, en vraag hen het hemd van het lijf. Samen gaan we voor een ommekeer!

 

Meer informatie over de studiedag Wijkverpleging

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Agenda

Wellicht ook interessant