Home / Azen op de erfenis
Zembla onderzocht financiële ouderenmishandeling

Azen op de erfenis

dinsdag 13 april, 2021

De perfecte misdaad: zo noemen deskundigen het financieel uitbuiten van ouderen. Bankrekeningen leegtrekken, boodschappen betalen met de pinpas van moeder en mantelzorgers die plotseling in testamenten opduiken. Wat begint als mantelzorg, ontaardt geregeld in het misbruiken van vertrouwen. Vaak komt de oplichting pas na het overlijden aan het licht, als de erfenis opgesoupeerd blijkt.

 

 

Jaarlijks overkomt het duizenden ouderen. Maar ze doen zelden aangifte. Ze schamen zich, het is nog steeds een taboe. Dus de daders, vaak familie, komen er vrijwel altijd mee weg. De overheid heeft financiële ouderenmishandeling al sinds 2011 op de agenda staan. Zo moeten verschillende instanties als Veilig Thuis en gemeenten het financieel uitbuiten van ouderen voorkomen, signaleren en stoppen. Toch neemt het aantal meldingen van ouderen-uitbuiting nog steeds toe.

 

Het documentaire televisieprogramma Zembla onderzocht waarom financiële ouderenmishandeling zo moeilijk te stoppen is. De uitzending van BNNVARA van donderdag 25 februari jl. kun je hier terugkijken.

 

bron: Zembla/BNNVARA

 

 

Wil jij n.a.v. deze uitzending meer weten over financiële ouderenmishandeling? Tijdens de webinar Ouderenmishandeling op 27 mei komt, naast andere psychische en lichamelijke mishandelingsvormen, ook deze vorm van mishandeling van ouderen aan bod.

 

Meer informatie over de webinar Ouderenmishandeling

Programmamanager Academie

Charlotte Leijdekker

Artikelen

Wellicht ook interessant