Loading Events
Wijkverpleging

Wijkverpleging

  • 04 februari '21
  • Utrecht
  • Geaccrediteerd
  • Print

7e landelijke studiedag 'Wijkverpleging'

Donderdag 4 februari 2021

Als wijkverpleegkundige heeft u te maken met veel nieuwe ontwikkelingen en met name over de (her) inrichting van wijkzorg. Omdat het lastig is om alle ontwikkelingen bij te benen en u toch van alles op de hoogte wil zijn hebben wij een studiedag op maat gemaakt zodat u in slechts één dag up-to-date bent.
Onze sprekers weten als geen ander wat deze ontwikkelingen voor u als wijkverpleegkundige betekenen. Zij weten u te inspireren en bespreken belangrijke thema’s zoals regellast, bekostiging, indiceren en toetsing met u.

Wie ontmoet u tijdens de studiedag 'Wijkverpleging'?

Wijkverpleegkundigen, andere (wijk)professionals en hun management in de eerstelijns- en thuiszorg. Ook medewerkers van gemeenten en zorgverzekeraars zijn van harte welkom.

Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals: 5 punten
  • Scholing Wijkverpleegkunde

Staat uw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op zodat we uw verzoek in overweging kunnen nemen.
 
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Programma studiedag ‘Wijkverpleging’

 

9.30 uur Ontvangst en registratie

 

10.00 uur Opening

– Blik op recente ontwikkelingen
Uw dagvoorzitter: Huub Sibbing, adviseur bestuur Maatschappij en Gezondheid bij V&VN en docent post HBO Wijkverpleging bij Avans Plus
 

11.00 uur Nieuwe bekostiging wijkverpleging

Samen met branches, veldpartijen en zorgverzekeraars werkt de NZa de afgelopen jaren aan een nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging. De nadruk daarbij ligt steeds meer op de inhoud. Niet alleen maar uren wijkverpleging inkopen, maar ook met elkaar nadenken over de kwaliteit en de inhoud van die zorg. Meer ruimte voor jou als wijkverpleegkundige om naar je eigen professionele inzicht de nodige zorg in te zetten.
Je wordt meegenomen in het proces dat door de NZa is doorlopen, de doelen die ze met de nieuwe bekostiging voor ogen hebben en op welke manier je daar als wijkverpleegkundige of verzorgende iets van merkt. Ook is er alle ruimte voor het stellen van vragen en discussie met elkaar.
Thijs Vietje, projectleider NZa
 

11.45 uur Ochtendpauze

 

12.15 uur (Ont)regelen in de wijkverpleging: hoe kun jij dat in jouw organisatie doen?

Wijkverpleegkundigen hebben in 2018, onder meer tijdens de schrap- en verbetersessies van [Ont]Regel de Zorg, zelf aangegeven op welke punten de regeldruk naar beneden moet. Binnen het programma [Ont]Regel de Zorg is door wijkverpleegkundigen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, de NZa en het ministerie van VWS hard gewerkt aan het actieplan wijkverpleging; 10 van de 12 actiepunten zijn inmiddels behaald. Organisaties zijn hard bezig om de veranderingen door te voeren. Maar uit verschillende onderzoeken weten we dat geschrapte regels nog wel in de praktijk voorkomen en dat het loslaten van deze regels nog niet zo gemakkelijk is. Waarom is dit zo moeilijk en hoe kun je hier mee aan de slag? Vilans geeft je een inkijkje in de dieperliggende oorzaken die leiden tot regeldruk en wat jij kunt doen in de aanpak van regeldruk.
Janna Stout, adviseur langdurige zorg bij Vilans
 

13.00 uur Lunchpauze

 

Middagprogramma met keuzesessies

U stelt uw eigen middagprogramma samen door in elke ronde één van de twee onderdelen te kiezen.
 

13.45 uur Ronde I. U kunt kiezen uit sessie A of B.

 

A. Intercollegiale toetsing

Het doel van intercollegiale toetsing is het vergroten van de kwaliteit van het eigen professioneel handelen van wijkverpleegkundigen. Hoe toets je het vakmanschap van de wijkverpleegkundige, verkregen door opleiding en ervaring, aan informatie die over dat vakmanschap is vastgelegd in (wettelijke) kaders, normen en richtlijnen?
Kom er achter of je alles al weet wat je moet weten én hoe je je kennis kunt verbreden met intercollegiale toetsing.
Sanne van der Ent en Milanda Koopman, oprichters Wijkzorg Academie

B. Cultuursensitief communiceren

Wijkverpleegkundigen die met patiënten met een migrantenachtergrond werken kunnen te maken krijgen met voor hen onbekende ziekteopvattingen, manieren om hulp te zoeken en visies op leven en dood. Tevens kunnen levensstijlen van ouderen, kinderen en kleinkinderen anders zijn dan wijkverpleegkundigen gewend zijn.
In deze workshop bespreken we welke invloed migratie, cultuur en levensbeschouwing hebben op de zorg en oefent u met het Culturele Interview. Hiermee leert u de voorliggende problemen te begrijpen vanuit de belevingswereld van de patiënt en zijn/haar naasten.
Cor Hoffer, socioloog en antropoloog, zelfstandig trainer en onderzoeker
 

14.45 uur Middagpauze, sessiewisseling

 

15.00 uur Ronde II. U kunt kiezen uit sessie C of D.

 

C: Zorgtechnologie in de wijk

De zorg verandert. Meer en intensievere zorgvragen van een groeiende doelgroep, waarvan wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen. Daar tegenover staat dat er minder handen aan het bed zijn. Hoe kunnen we onze cliënten, hun mantelzorgers én onszelf helpen deze uitdaging aan te gaan. De inzet van zorgtechnologie, ehealth en innovatieve hulpmiddelen kunnen hierbij ondersteunen. Dit vraagt van alle betrokkenen om op een andere, innovatieve manier naar zorg te kijken. Maar daarvoor is wel kennis nodig.
Deze sessie start met een basisuitleg over wat zorgtechnologie is en waarom we ‘er met z’n allen aan moeten’. Daarna gaan we, aan de hand van herkenbare casuïstiek, een aantal zorginnovaties doornemen. Wat is het, wat doet het, voor wie is het geschikt en waarom. En vooral…wat levert het op?
Margo Emmen, verpleegkundige, gerontoloog & gezondheidstechnoloog bij Langerdoor

D. Verzorgend leiderschap: hoe kunnen we dit stimuleren?

“Ik wil voor mijn vak staan en zorgen dat er naar ons geluisterd wordt. We zien veel, we horen veel, we zijn voor heel veel mensen hun directe aanspreekpunt en tegelijk het gezicht van de organisatie.” – Verzorgende
Verzorgenden zijn de grootste groep professionals in de ouderenzorg en de wijkverpleging. Toch worden zij vaak vergeten als het over leiderschap gaat. Tijd voor een ommekeer!
Wat is verzorgend leiderschap eigenlijk? Wat betekent dit voor jou als verzorgende en voor jouw team? Wat kun je als verzorgende of wijkverpleegkundige doen om leiderschap in jouw team te verbeteren? Hoe kun je als wijkverpleegkundige de verzorgende ondersteunen? En wat levert dat op? VKI deed hier onderzoek naar en in deze workshop gaan we met de resultaten hiervan aan de slag!
Annemarie Klaassen, programmamanager bij het Van Kleef Instituut & Ludi Mulder, verzorgende bij Laurens en ambassadeur verzorgenden thuiszorg
 

16.00 uur Borrel

Schrijf u in voor de landelijke studiedag ‘Wijkverpleging’

Inschrijven

Uw investering

€ 355,- p.p.*

Kortingen

Vroegboekkorting
Bij inschrijving t/m 16 november krijgt u € 25,- korting.

Collegakorting

Indien uw collega zich op dezelfde dag inschrijft, krijgt deze tweede (en elke volgende) persoon een extra korting van
€ 25,- op de totale inschrijfkosten. Het factuuradres dient hetzelfde te zijn.

Groepskorting
Wanneer u 5 personen gelijktijdig inschrijft is de 5e persoon gratis. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding. Maak de aanmelding in orde via deze e-mail.

Strippenkaart

Koop een strippenkaart en profiteer tot € 120,- per deelname. Voor meer informatie, klik hier.

Annuleringsvoorwaarden *

Annuleren kan uitsluitend schriftelijk. Tot twee weken voor de studiedag brengen wij € 50,-* administratiekosten per deelnemer in rekening. Als u binnen twee weken annuleert, rekenen wij het volledige bedrag. Bij verhindering is uw plaatsvervanger uiteraard van harte welkom. Op al onze bijeenkomsten zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

*Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW

ARISTO UTRECHT

De studiedag ‘Wijkverpleging’ vindt plaats bij Meeting Centre Aristo Utrecht.

Aristo ligt naast station Lunetten. Parkeergelegenheid is beperkt.

 

Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht
Tel: 088 – 230 10 30

 

Kijk op www.aristo.nl voor een actuele routebeschrijving