Home / Gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen
Slaapproblemen bij ouderen

Gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen

donderdag 14 oktober, 2021

Een tekort aan goede slaap kan ten grondslag liggen aan veel gezondheidsproblemen. Het is dus zeker niet onbelangrijk om daar in de zorg aandacht voor te hebben. Zo heeft het afweersysteem baat bij een gezonde nachtrust en kan langdurig slecht slapen leiden tot problemen op lichamelijk en psychisch vlak. Het is daarom van belang dat een slaapprobleem tijdig wordt vastgesteld. Maar hoe signaleer je een verstoord slaapritme? En hoe ga je daar binnen de zorg mee om?

 

 

Onlangs is de richtlijn Zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen gelanceerd. Deze richtlijn voorziet verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten van een flinke dosis ondersteuning bij het bieden van passende zorg op het gebied van slaap en slaapproblemen.

 

In de huidige zorg is er lang niet altijd voldoende oog voor een gezond slaapritme. Dit komt onder meer door een gebrek aan goede basisinformatie over wat gezonde slaap is. Dit maakt het lastig om te weten waar je precies op moet letten, wat het tijdig signaleren van mogelijke slaapproblematiek in de weg staat. Het uitvoeren van extra onderzoek en het bijeenbrengen van alle bestaande kennis was daarom geen overbodige luxe binnen de zorg. Zeker niet, omdat verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten onder meer een belangrijke rol spelen wanneer het gaat over het herkennen van slaapproblemen en het adviseren en voorlichten van de patiënten en hun naasten.

 

De nieuwe richtlijn is ontwikkeld door en voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Het doel ervan is om concrete aanbevelingen te geven voor verpleegkundige zorg voor jeugdigen, volwassenen en oudere patiënten op het gebied van slapen. De volgende vragen zijn onder andere meegenomen in de richtlijn Zorg voor gezonde slaap en zorg bij slaapproblemen’:

 

  • Wat zijn oorzaken en risico’s voor een verstoord slaapritme?
  • Wat is een abnormaal slaappatroon?
  • Hoe kunnen slaapproblemen worden gesignaleerd en in kaart worden gebracht?
  • Welke vragenlijsten kunnen verpleegkundigen als instrument inzetten om slaapproblemen te screenen?
  • Welke interventies kun je als verpleegkundigen inzetten wanneer een slaapprobleem is herkend?

 

Bron: venvn.nl

 

Herken jij tijdens je werk in de zorg voor ouderen deze problematiek? Tijdens de webinar Slaapproblemen bij ouderen op 2 februari 2022 zal Ysbrand van der Werf, hoogleraar neurowetenschappen aan de VU en auteur van het boek Iedereen Slaapt, verder ingaan op wat normale slaap is, wat daarin verandert als je ouder wordt en wat je kunt doen om slaap bij ouderen te verbeteren.

 

 

Meer informatie over de webinar Slaapproblemen bij ouderen

 

 

 

Programmamanager Academie

Esmee van der Lubbe

Artikelen

Wellicht ook interessant