Home / Events / Wijkverpleging
Eerstelijnszorg
Ouderenzorg

Wijkverpleging

7e landelijke studiedag

 

Als wijkverpleegkundige heb je te maken met veel nieuwe ontwikkelingen en met name over de (her)inrichting van wijkzorg. Omdat het lastig is om alle ontwikkelingen bij te benen en je toch van alles op de hoogte wil zijn, hebben wij een studiedag op maat gemaakt zodat je in slechts één dag up-to-date bent.
Onze sprekers weten als geen ander wat deze ontwikkelingen voor jou als wijkverpleegkundige betekenen. Zij weten je te inspireren en bespreken belangrijke thema’s zoals regellast, bekostiging, indiceren en toetsing.

 

Je ontmoet

Wijkverpleegkundigen, andere (wijk)professionals en hun management in de eerstelijns- en thuiszorg. Ook medewerkers van gemeenten en zorgverzekeraars zijn van harte welkom.

Programma

09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers
10:00Toekomst van de wijkverpleging

De ontwikkeling van het beroep van wijkverpleegkundige gaat de komende jaren een beslissende fase in. Daarin zal de focus verschuiven van een focus op zorgverlening naar een focus op zorgverlening en wijkgerichte preventie.

Huub Sibbing neemt je aan de hand van het nieuwe Expertisegebied Wijkverpleging van V&VN (2019) mee in het waarom van deze ontwikkeling en hoe we daar als wijkverpleegkundigen een bijdrage aan kunnen leveren en daarmee tevens en bijdrage kunnen leveren aan verpleegkundig leiderschap en de verdere ontwikkeling van ons wijkverpleegkundig vakmanschap en professionalisering.
Huub Sibbing, adviseur bestuur Maatschappij en Gezondheid bij V&VN en docent post HBO Wijkverpleging bij Avans Plus

11:00Nieuwe bekostiging wijkverpleging

Samen met branches, veldpartijen en zorgverzekeraars werkt de NZa de afgelopen jaren aan een nieuwe bekostiging voor de wijkverpleging. De nadruk daarbij ligt steeds meer op de inhoud. Niet alleen maar uren wijkverpleging inkopen, maar ook met elkaar nadenken over de kwaliteit en de inhoud van die zorg. Meer ruimte voor jou als wijkverpleegkundige om naar je eigen professionele inzicht de nodige zorg in te zetten.
Je wordt meegenomen in het proces dat door de NZa is doorlopen, de doelen die ze met de nieuwe bekostiging voor ogen hebben en op welke manier je daar als wijkverpleegkundige of verzorgende iets van merkt. Ook is er alle ruimte voor het stellen van vragen en discussie met elkaar.
Thijs Vietje, projectleider NZa

11:45Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
12:15(Ont)regelen in de wijkverpleging: hoe kun jij dat in jouw organisatie doen?

Wijkverpleegkundigen hebben in 2018, onder meer tijdens de schrap- en verbetersessies van [Ont]Regel de Zorg, zelf aangegeven op welke punten de regeldruk naar beneden moet. Binnen het programma [Ont]Regel de Zorg is door wijkverpleegkundigen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, de NZa en het ministerie van VWS hard gewerkt aan het actieplan wijkverpleging; 10 van de 12 actiepunten zijn inmiddels behaald. Organisaties zijn hard bezig om de veranderingen door te voeren. Maar uit verschillende onderzoeken weten we dat geschrapte regels nog wel in de praktijk voorkomen en dat het loslaten van deze regels nog niet zo gemakkelijk is. Waarom is dit zo moeilijk en hoe kun je hier mee aan de slag? Vilans geeft je een inkijkje in de dieperliggende oorzaken die leiden tot regeldruk en wat jij kunt doen in de aanpak van regeldruk.
Janna Stout, adviseur langdurige zorg bij Vilans en

Jochem Tazelaar, senior beleidsmedewerker directie Patiënt en Zorgordening bij Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A of B

A. Intercollegiale toetsing

Het doel van intercollegiale toetsing is het vergroten van de kwaliteit van het eigen professioneel handelen van wijkverpleegkundigen. Hoe toets je het vakmanschap van de wijkverpleegkundige, verkregen door opleiding en ervaring, aan informatie die over dat vakmanschap is vastgelegd in (wettelijke) kaders, normen en richtlijnen?
Kom er achter of je alles al weet wat je moet weten én hoe je je kennis kunt verbreden met intercollegiale toetsing.

Sanne van der Ent en Milanda Koopman, oprichters Wijkzorg Academie

 

B. Cultuursensitief communiceren

Wijkverpleegkundigen die met patiënten met een migrantenachtergrond werken kunnen te maken krijgen met voor hen onbekende ziekteopvattingen, manieren om hulp te zoeken en visies op leven en dood. Tevens kunnen levensstijlen van ouderen, kinderen en kleinkinderen anders zijn dan wijkverpleegkundigen gewend zijn.
In deze workshop bespreken we welke invloed migratie, cultuur en levensbeschouwing hebben op de zorg en oefen je met het Culturele Interview. Hiermee leer je de voorliggende problemen te begrijpen vanuit de belevingswereld van de patiënt en zijn/haar naasten.

Cor Hoffer, socioloog en antropoloog, zelfstandig trainer en onderzoeker

14:45Middagpauze met frisdrank en iets lekkers
15:00Keuzesessie: Ronde II

Keuze uit sessie C of D

C: Zorgtechnologie in de wijk

De zorg verandert. Meer en intensievere zorgvragen van een groeiende doelgroep, waarvan wordt verwacht dat ze langer thuis blijven wonen. Daar tegenover staat dat er minder handen aan het bed zijn. Hoe kunnen we onze cliënten, hun mantelzorgers én onszelf helpen deze uitdaging aan te gaan. De inzet van zorgtechnologie, ehealth en innovatieve hulpmiddelen kunnen hierbij ondersteunen. Dit vraagt van alle betrokkenen om op een andere, innovatieve manier naar zorg te kijken. Maar daarvoor is wel kennis nodig.
Deze sessie start met een basisuitleg over wat zorgtechnologie is en waarom we ‘er met z’n allen aan moeten’. Daarna gaan we, aan de hand van herkenbare casuïstiek, een aantal zorginnovaties doornemen. Wat is het, wat doet het, voor wie is het geschikt en waarom. En vooral…wat levert het op?

Margo Emmen, verpleegkundige, gerontoloog & gezondheidstechnoloog bij Langerdoor

 

D. Verzorgend leiderschap: hoe kunnen we dit stimuleren?

“Ik wil voor mijn vak staan en zorgen dat er naar ons geluisterd wordt. We zien veel, we horen veel, we zijn voor heel veel mensen hun directe aanspreekpunt en tegelijk het gezicht van de organisatie.”

Verzorgenden zijn de grootste groep professionals in de ouderenzorg en de wijkverpleging. Toch worden zij vaak vergeten als het over leiderschap gaat. Tijd voor een ommekeer!
Wat is verzorgend leiderschap eigenlijk? Wat betekent dit voor jou als verzorgende en voor jouw team? Wat kun je als verzorgende of wijkverpleegkundige doen om leiderschap in jouw team te verbeteren? Hoe kun je als wijkverpleegkundige de verzorgende ondersteunen? En wat levert dat op? VKI deed hier onderzoek naar en in deze workshop gaan we met de resultaten hiervan aan de slag!

Annemarie Klaassen, programmamanager bij het Van Kleef Instituut 

Ludi Mulder, verzorgende bij Laurens en ambassadeur verzorgenden thuiszorg

16:00Napraten met een drankje en (gezonde) snack
Inschrijven
  • Deskundige sprekers
  • Ruimte voor jouw vragen
  • In één dag op de hoogte
  • Uitgebreid lunchbuffet
04-02-2021
Aristo Utrecht
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals: 5 punten

  • Scholing Wijkverpleegkunde

 

Staat je vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering
€ 355,- excl. btw

Vroegboekkorting
€ 25,- t/m 16 november.

Collegakorting
€ 25,- Indien jij en je collega op dezelfde dag inschrijven, krijgt de tweede
(en elke volgende) persoon deze korting. Het factuuradres dient hetzelfde te zijn.

Groepskorting
5e persoon gratis. Bij gelijktijdige inschrijving.
Schrijf u hier als groep in.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?