Home / Als je niet mag zijn wie je bent
OM eist 5 jaar cel

Als je niet mag zijn wie je bent

dinsdag 23 augustus, 2022

Eergerelateerd geweld staat voor velen van ons ver van ons af. Een bericht van dit voorjaar over een strafzaak waarin eergerelateerd geweld de hoofdrol speelt schokt dan ook. Maar staat het echt zo ver van ons af? 

 

In het nieuwsbericht van het Openbaar Ministerie valt te lezen:

De verdachte kwam tot zijn daad omdat “de keuzes en levensstijl van zijn zus niet voldoen aan de eisen van de familie”, stelde de officier van justitie in haar requisitoir. Concreet vormden haar kleding, het feit dat ze werkt en dat ze geen hoofddoek meer wilde dragen aanleiding tot de ruzie die uitmondde in de ten laste gelegd poging tot doodslag. 

In de huidige tijd waarin vrouwen emancipatie hoog op de agenda staat, is dit een flinke stap terug. Vrouwen mogen staan voor wie ze zijn en dit uitdragen met hun eigen levensstijl. Toch kan niet iedereen dit en kan het maken van eigen keuzes, die recht tegenover de keuzes van familieleden staan, leiden tot een poging tot doodslag. Niet alleen ver weg, maar gewoon hier in Nederland.

 

Voordat het slachtoffer werd neergestoken had ze aangegeven “ik wil zijn wie ik wil zijn”. 

Hoe sterk moet je zijn dat wanneer je weet dat jouw eigen weg volgen kan leiden tot geweld tegen jou, je toch kiest om jouw eigen weg te bewandelen. Gelukkig vinden de meeste mensen dat je moet kunnen zijn wie je bent maar wat doe je wanneer je te maken krijgt met iemand voor wie dit niet als vanzelfsprekend is?

 

Nadat de verdachte op haar had ingestoken en haar had verwond, vluchtte het meisje de straat op. Daar wist haar broer haar te pakken te krijgen, en probeerde hij haar te wurgen, totdat buurtbewoners ingrepen.

Wat als jij een van deze buurtbewoners was geweest? Of misschien haar docent, vertrouwenspersoon of als ze een vriendin van jouw dochter is. Stel je had een vermoeden gehad dat dit meisje niet mag zijn wie ze is. Wat had jij gedaan? Wat kun je doen? Wat helpt haar? En welke goed bedoelde hulp nou eigenlijk niet?

Bron: Openbaar Ministerie


Heb jij de antwoorden hierop ook niet meteen klaar? Dan is de webinar Eergerelateerd geweld wat voor jou! Deze webinar vergroot jouw kennis en geeft je de handvatten zodat je (potentiële) slachtoffers van eergerelateerd geweld kunt helpen. 

 

 

Meer informatie webinar Eergerelateerd geweld

 

 

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Agenda

Wellicht ook interessant