Home / Events / Autisme en een verstandelijke beperking | Masterclass
Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg

Autisme en een verstandelijke beperking | Masterclass

Donderdag 19 september 2024 | 13:00 – 16:30 uur | maximaal 50 deelnemers

 

Binnen de gehandicaptenzorg zijn er cliënten waarbij er naast een verstandelijke beperking ook sprake is van autisme. In de zorg en begeleiding van deze cliënten dient er rekening te worden gehouden met beide diagnoses. Een persoon met autisme heeft doorgaans een andere manier van communiceren dan een persoon waarbij er alleen sprake is van een verstandelijke beperking. Ook op sociaal-emotioneel gebied kunnen zij anders functioneren. Daarom is het van belang dat zorgprofessionals bekwaam zijn in het herkennen van autisme en de juiste communicatie in kunnen zetten bij hun cliënten.

 

Tijdens deze masterclass wordt, onder leiding van autismedeskundige Veerle Vantorre, op basis van de nieuwste verklaringsmodellen je kennis over autisme opgefrist. Er zal ingegaan worden op de gevolgen bij mensen met een verstandelijke beperking. Welke behoeften heeft deze specifieke doelgroep? Waar ligt het verschil met deze mensen zonder autisme?

Daarnaast verdiepen we ons in de basisrust; wat kunnen we inzetten om basisrust te bieden? Welke communicatie kan ondersteunend werken om rust te voorzien en frustratie te vermijden? Tevens komen er tal van voorbeelden voorbij ter inspiratie om aan de slag te gaan met deze doelgroep.

 

Spreker

Veerle Vantorre is autismedeskundige. Zij heeft een privé praktijk waar zij begeleiding biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen met (een vermoeden van) autisme. Daarnaast coacht zij ouders en biedt zij thuisbegeleiding. Ook is Veerle werkzaam als educatief medewerker, waar zij o.a. opleidingen creëert over verschillende thema’s gelinkt aan autisme. Verder werkte Veerle mee als schrijfster en redactrice aan enkele publicaties, zoals ‘Lifehacks voor meisjes met autisme’ en ‘Lifehacks voor vrouwen met autisme’.

 

Doelgroep

Professionals werkzaam in de gehandicaptenzorg, zoals begeleiders, verpleegkundigen, psychologen en (ortho)pedagogen.

 

 

Programma

12:30Ontvangst deelnemers
13:00Masterclass - deel 1
 • Wat is autisme ook alweer? Een korte opfrissing op basis van de nieuwste verklaringsmodellen.
 • Wat zijn de gevolgen bij mensen met een verstandelijke beperking? Welke noden heeft deze specifieke doelgroep? Waar ligt het verschil met deze mensen zonder autisme?
14:30Pauze
15:00Masterclass - deel 2
 • Wat kunnen we inzetten om basisrust te bieden. Welke communicatie kan ondersteunend werken om rust te voorzien en frustraties te vermijden?
 • Tal van voorbeelden ter inspiratie om aan de slag te gaan met deze doelgroep.

 

16:30Einde Masterclass
Inschrijven

€ 250,- excl. btw p.p.

Meer over prijzen en kortingen

 • Kennis ophalen over autisme
 • Gevolgen bij een VB
 • Communicatie
 • Voorbeelden ter inspiratie
19-09-2024
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN):  3 punten

 • Scholing GGZ
 • Scholing SPV
 • Scholing Verstandelijke Gehandicapten Zorg

 

 

Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

 

Inschrijven

Je investering

Deelname: € 275,- excl. btw per persoon

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 25,- korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 25,- korting.

 

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

 

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?