Home / Events / Traumasensitief werken in de gehandicaptenzorg | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Gehandicaptenzorg
(O)GGZ

Traumasensitief werken in de gehandicaptenzorg

Dinsdag 22 november 2022

3e Landelijke congres

 

Mensen met een verstandelijke beperking maken vaker traumatische gebeurtenissen mee en zijn ook gevoeliger voor de impact hiervan. Dat een cliënt last heeft van een trauma is vaak wel bekend. Maar wat betekent dit voor de begeleiding? Hoe kun je traumasensitief werken?

Hiervoor staan we allereerst stil bij wat een trauma is en met iemand doet. Daarna bespreken we het gedrag en de behoeften van cliënten en hoe jij hier adequaat op in kan spelen. Jouw rol is namelijk van groot belang en is bepalend bij traumasensitief werken. Deze praktische dag vol handvatten sluiten we af met het bespreken van jouw casuïstiek.

 

Doelgroep

Begeleiders in de gehandicaptenzorg

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door de dagvoorzitter

Blik op de dag

drs. Carmen van Bussel, vrijgevestigd orthopedagoog, GZ-psycholoog, EMDR-therapeut voor mensen met een verstandelijke beperking en CCE-consulent

10:10Trauma en zijn gevolgen

Wat betekent het hebben van een trauma? Wat zijn de emotionele gevolgen voor de cliënt? Wat gebeurt er in het lijf? Welke invloed heeft het op de ontwikkeling en wat is er mogelijk in de behandeling hiervan?

drs. Carmen van Bussel

 

11:10Ochtendpauze
11:30Traumasensitief werken I: cliënt centraal

We staan stil bij het gedrag en de behoeften van een cliënt, zoals op het gebied van ondersteuning bij emotieregulatie, zelfbeeld en veiligheid. Alvorens je kunt inspelen op de behoeften is het belangrijk dat je traumagerelateerd gedrag kunt herkennen en nog belangrijker, dat je de betekenis van dit gedrag begrijpt. Kortom wanneer heeft jouw cliënt welke behoefte, waar komt dit vandaan en hoe herken je het? En wat kun je doen?

Pien Dekkers, zelfstandig casemanager, CCE consulent in VG sector,                    ouderenzorg, psychiatrie en jeugdzorg en sociotherapeut bij Stevig

12:20Dynamiek met de cliënt

Een cliënt even zat zijn, dat kennen we allemaal wel. Of het echt niet meer weten en jezelf machteloos voelen, steeds gaat de cliënt weer over je grens. Dat hoef je toch niet te accepteren? Soms lukt het niet goed om hier weer uit te komen.

Aan de hand van de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek bespreken we de dynamiek met de cliënt. Hoe kun je uit de negatieve cirkel komen én blijven en sturen naar constructieve communicatie?

Pien Dekkers

 

13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Traumasensitief werken II: jouw rol en die van de context

In de middag richten we ons op jouw rol. Dat een cliënt last heeft van een trauma is vaak wel bekend. Maar wat betekent dit voor de begeleiding? Hoe kun je traumasensitief werken? Welke invloed hebben jouw houding en gedrag op jouw cliënt? Welke speelruimte heb je hierin?

Daarnaast kijken we breder dan alleen naar jouw gedrag. De context waarin iets plaatsvindt is namelijk veelal een trigger voor bovenkomende angst. Ook het cliëntsysteem kan een belangrijke rol spelen. Hoe ga je hiermee om?

Een middag vol praktische handvatten en tips.

Pien Dekkers

15:10Middagpauze
15:30Casuïstiek bespreking

Van elkaar kunnen we een hoop leren. Daarom bieden we jou de gelegenheid voor het inbrengen van eigen casuïstiek. Wil je casuïstiek inbrengen? Dit kan tot  8 november: Casuïstiek inbrengen traumasensitief werken in de gehandicaptenzorg 

drs. Carmen van Bussel en Pien Dekkers

16:00Einde programma
Presentaties downloaden

€ 355,-p.p. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

 • Praktisch
 • Ruimte voor jouw vragen
 • Dag vol handvatten en tips
22-11-2022
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Registerplein: 5 punten

  • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners
  • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen
  • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen
  • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker

 

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 6 punten

  • Scholing Consultatieve Psychiatrie
  • Scholing GGZ
  • Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg

Inschrijven

Je investering

€ 355,-p.p. excl. btw

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 25,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 25,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?