Home / Events / Social Media en Seksualiteit | Congres
Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg

Social Media en Seksualiteit

Donderdag 7 november 2024 | 10.00 – 16.15 uur
Een samenwerking met Fabriek69

 
Het leven van kinderen en jongeren speelt zich veelal online en via social media af. Voor professionals is het niet altijd eenvoudig om hen hierin te begeleiden.

Binnen sociale media zijn veel trends en die volgen elkaar snel op. Jongeren participeren hier volop in, ook als ze de gevolgen niet overzien, bijvoorbeeld in geval van een (licht) verstandelijke beperking of een andere kwetsbaarheid.

 
In samenwerking met Fabriek69, experts op het gebied van social media en seksualiteit, organiseren wij dit landelijke congres over social media en alles wat daarbij komt kijken.  Gerenommeerde sprekers en workshophouders geven je tips en concrete tools in handen om mee aan de slag te gaan. Behalve de noodzakelijke theorie is er ook veel tijd voor praktijk, interactie en vragenstellen.

 

Doelgroep

Iedereen die werkt met kinderen en jongeren in de residentiële of ambulante jeugd- en/of gehandicaptenzorg, onderwijs en welzijn.

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door Het Leids Congres Bureau en Fabriek 69

– Kader van de dag, kennismaken en inventarisatie
– Korte inleiding op het thema

10:05It takes a community to raise a child

Wat doen kinderen en jongeren online, wat doet het met hen én wat kun/moet je daarmee als professional? Jacqueline laat je kennismaken met verschillende online beïnvloedingstechnieken en met de online belevingswereld van kinderen en jongeren. Wat brengt en neemt het scrollen en het gamen? En wat betekent dit voor de sociale, psychische, fysieke en seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Jacqueline Kleijer, Mediapedagoog (online)Identiteit, Seksualiteit en Beïnvloeding

11:05Pauze
11:25Sexting, het digitale friemelen!?

In deze speciale lezing gaan we het hebben over sexting, sextortion en online shaming. Nikki en Marijke nemen ruim de tijd om deze onderwerpen te behandelen. Ze geven je tips vanuit zowel eigen ervaring als vanuit onderzoek. Natuurlijk mag je ALLE vragen stellen die je hebt!

Nikki Lee Janssen, teammanager Helpwanted bij OFFLIMITS Expertisecentrum Online Misbruik en ervaringsdeskundige en Marijke Naezer, zelfstandig onderzoeker, spreker, auteur en adviseur

12:45Lunchpauze
13:30Middagprogramma met parallelsessies
13:30Ronde I, keuze uit A of B

A. Social Media en Seksualiteit

Deze interactieve workshop sluit naadloos aan op de lezingen van de ochtend en is voor professionals die zich willen verdiepen in social media gebruik in combinatie met seksualiteit.
“PAS OP! KIJK UIT! NIET DOEN! helpt niet, maar wat kun je wel doen? Tijdens deze workshop geeft Fabriek69 info over social media en seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken. Je krijgt tips en concrete tools in handen om mee aan de slag te gaan. Behalve de noodzakelijke theorie is er ook veel tijd voor praktijk, interactie en vragenstellen. Heb je  het gevoel ‘achter de feiten aan te lopen’ en vind je het moeilijk om jongeren te begeleiden op deze onderwerpen? Volg dan deze workshop!
Fabriek69, experts op gebied van Social Media en Seksualiteit

 

B. Mediajungle

Met het Mediajungle bordspel en bijbehorende web app gaan spelers aan de hand van filmpjes, doe- en discussieopdrachten in gesprek over mediagebruik. Gezellig en nog leerzaam ook! Speciaal ontwikkeld voor de doelgroep met LVB. Werk aan mediawijsheid op een laagdrempelige speelse manier met onze serious game. Elke maand nieuwe vragen en opdrachten! Wil je alles weten over Mediajungle? Wil je alles uit de Mediajungle halen? Meer kennis en handvaten? Geïnspireerd raken? Grip krijgen op online gedoe? Volg dan deze workshop.

Niels Bloembergen, adviseur online hulpverlening en grondlegger Mediajungle

14:45Korte pauze, wisseling van sessies
15:00Ronde II, keuze uit C of D

C. Helpwanted bij online grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is niet alleen offline, maar ook online een groot maatschappelijk probleem. Wij gaan dieper in op thema’s als sextortion, grooming, online shaming, maar ook op thema’s als doxing en stalking. Na afloop van deze interactieve workshop heb je kennis en handvaten om dit onderwerp op een open manier te bespreken. Je leert wat online grensoverschrijdend gedrag is, welke risico’s er zijn, wat je kunt doen en hoe je victim blaming stopt.
Nikki Lee Janssen, teammanager Helpwanted bij OFFLIMITS Expertisecentrum Online Misbruik

 
D. Digitaal burgerschap bij LVB

In deze workshop neemt Rogier de Groot je mee in de digitale wereld van jonge mensen met een LVB en daagt hij je uit na te denken over hoe je als professional mensen met een LVB ook in hun digitale leven kunt helpen begeleiden naar een zelfstandiger, weerbaarder en leuker digitaal leven.

Rogier de Groot, docent en onderzoeker binnen lectoraat LVB en Risicovol gedrag aan de Hogeschool Leiden

16:15Einde programma, afsluiting met drankje
Inschrijven

€ 375,- p.p. excl. btw 

Meer over prijzen en kortingen

  • Wegens succes herhaald!
  • Voor jeugdzorg, LVB-zorg en onderwijs
  • Tips en tools
  • Veel tijd voor jouw vragen
07-11-2024
De Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort

Inschrijven

Je investering

€ 375,- excl. btw

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

Ik wil mij inschrijven

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?