Home / Misverstanden bij niet-aangeboren hersenletsel
De (onzichtbare) gevolgen

Misverstanden bij niet-aangeboren hersenletsel

woensdag 27 juli, 2022

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kent verschillende oorzaken en kan leiden tot blijvende en ingrijpende gevolgen. Veel van deze gevolgen zijn niet zichtbaar voor de buitenwereld. Dit kan nog weleens de nodige misverstanden teweegbrengen.

 

Als iemand met NAH aangeeft iets aan te kunnen, dan is dit is ook zo

Dit is zeker niet altijd het geval. Bij niet-aangeboren hersenletsel kan er namelijk sprake zijn van een beperkte mate van ziekte-inzicht. Dit betekent dat iemand niet goed of minder goed weet hoe NAH zijn of haar leven beïnvloedt en geen realistische inschatting kan maken over wat wel nog goed mogelijk is en wat niet. Dit kan nog weleens leiden tot zelfoverschatting.

 

Hij of zij gedraagt zich ongepast

Mensen met hersenletsel kunnen gedragingen laten zien die ongepast zijn in sociale situaties. Dit duidt op een stoornis in de sociale cognitie, wat een gevolg kan zijn van hersenbeschadiging. Dit kan van grote invloed zijn op het leven van de persoon met hersenletsel en voor de mensen in de naaste omgeving.

 

Ik merk dat zijn of haar ogen niet meer naar behoren werken

Na het oplopen van hersenletsel kan er sprake zijn van visuele waarnemingsproblemen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand niet goed meer kan lezen, geregeld verdwaalt of tijdens het lopen tegen andere mensen of objecten aanbotst. Ten onrechte kan er gedacht worden dat het probleem bij de ogen ligt, terwijl het eigenlijk het brein is dat de ogen niet goed meer aanstuurt of moeite heeft met het verwerken van visuele informatie.

 

Hij of zij kan nu toch wel weer (volle dagen) werken?!

Het kan heel goed dat dit niet mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met prikkelgevoeligheid dat ontstaan is als gevolg van hersenletsel. Dit kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Zo kan iemand slaapproblemen ervaren, snel vermoeid zijn, last hebben van hoofdpijn, dingen sneller vergeten en moeite hebben met de concentratie. Aan de buitenkant is dit vaak niet te zien, maar deze problemen hebben wel grote impact.

 

Bron: verdermethersenletsel

 

Krijg jij op de werkvloer te maken met cliënten/patiënten met niet-aangeboren hersenletsel en wil je graag meer weten over de (onzichtbare) gevolgen hiervan? Tijdens het congres Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op donderdag 29 september besteden we aandacht aan ziekte-inzicht, sociaalcognitieve problemen, visuele stoornissen en overprikkeling.

 

Meer weten over het congres Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Programmamanager Academie

Esmee van der Lubbe

Artikel

Wellicht ook interessant