Home / Eergerelateerd geweld: Casus Yildiz
Actualiteit

Casus Eergerelateerd geweld: Yildiz

maandag 18 juli, 2022

Eergerelateerd geweld is erg complex. Zowel de oorzaken als de gevolgen zijn soms moeilijk in te schatten. Want wanneer spreken we van eergerelateerd geweld? Kun jij dit herkennen?

Een mooi voorbeeld is de casus van Yildiz. Stel je eens voor dat zij bij jou komt met haar hulpvraag. Weet jij dan wat jij kunt doen om haar te helpen, wie je kunt inschakelen hiervoor en hoe je haar veiligheid kunt waarborgen? Kortom weet jij genoeg over eergerelateerd geweld om haar goed bij te kunnen staan?

 

 

Yildiz is een Turkse vrouw van begin dertig, getrouwd met een Turkse man. Zij hebben twee kinderen van 10 en 8 jaar; de oudste is een meisje, de jongste een jongetje. De kinderen spreken goed Nederlands en gaan in de buurt naar school. De vrouw brengt hen naar school en haalt hen weer op, samen met een schoonzus die ook kinderen in dezelfde leeftijd heeft en een straat verderop woont. Yildiz doet het huishouden, haar man werkt in een groentezaak. ‘s Avonds is hij veel in het koffiehuis. Hij bemoeit zich niet zo met de kinderen.

 

Als meisje van 18 werd Yildiz voor het huwelijk met hem naar Nederland gehaald. Zij woonde in een dorp in Oost-Turkije. Hij is haar neef, zijn vader is een broer van haar vader. Van begin af aan mishandelt hij haar. Hij is heel gauw kwaad en ontevreden, zeker wanneer hij gedronken heeft. Ooit moest Yildiz naar de huisarts omdat ze ernstig gekneusd was. De dokter vroeg wat er gebeurd was, maar ze durfde niets te zeggen.

Yildiz heeft weinig bewegingsvrijheid, maar grijpt elke gelegenheid aan om naar buiten te kunnen. Van zijn familie, die allemaal in de buurt wonen, krijgt ze geen enkele steun, integendeel zelfs. Zij vinden dat de vrouw moet doen wat de man wenst, dat hoort zo volgens de koran. Hij dreigt regelmatig haar te vermoorden als ze weggaat.

 

Yildiz heeft een inburgeringscursus gevolgd en spreekt redelijk Nederlands. Dat komt door veel televisiekijken, maar ook door het contact met de school van de kinderen. Het contact met de Nederlandse buurvrouw is erg belangrijk. Regelmatig drinken ze koffie samen als de man aan het werk is. Hij weet dit niet, vermoedt het wel, en wordt daar ook kwaad om. Yildiz kan het goed vinden met de buurvrouw, zij begrijpt haar zorgen.

 

Na jaren mishandelen besluit Yildiz dat het genoeg is, want hij heeft nu een paar keer de kinderen geslagen, in een vlaag van woede na teveel drank. Via de buurvrouw, die op de hoogte is van het geweld, krijgt ze informatie over de hulpverlening en opvangmogelijkheden. Op een middag belt ze bij de buurvrouw het algemeen maatschappelijk werk. Ze praat met de hulpverlener daar. Yildiz weet niet precies wat ze kan verwachten, weet ook niet wat de hulpverlener precies kan doen. Ze weet wel dat de situatie thuis anders moet, het geweld moet stoppen. Misschien moet ze wegvluchten, maar dat lijkt erg riskant. Hij gaat haar zeker zoeken en bedreigen.

 

Bron: monitor leren en signaleren 

Stel jij jezelf ook wel eens de vraag wat jij kunt en moet doen in een situatie als deze? Dan is de webinar Eergerelateerd geweld zeker wat voor jou! Deze webinar vergroot jouw kennis en geeft je de handvatten zodat je vrouwen en mannen zoals Yildiz beter kunt helpen. 

 

 

Meer informatie webinar Eergerelateerd geweld

 

 

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Agenda

Wellicht ook interessant