Home / Jan van der Hammen: ‘Juist die mix vind ik zo leuk’

Jan van der Hammen: 'Juist die mix vind ik zo leuk'

dinsdag 30 januari, 2024

Al een jaar of tien verzorgt Jan van der Hammen trainingen voor het Leids Congres Bureau. ‘Het gaat vaak om heel diverse en gemixte doelgroepen, zoals mensen uit een algemeen ziekenhuis, de psychiatrie of de ouderenzorg. Omdat ik van de werkvloer kom, kan ik me goed verplaatsen in die verschillende doelgroepen. Soms gaat het echt in de breedte, en soms ga je echt de diepte in. Juist die mix vind ik zo leuk. Dan word ik echt uitgedaagd om daarop te gaan puzzelen’, klinkt het enthousiast.

 

 

Ouderenzorg

Alhoewel Jan is opgeleid tot psychiatrisch verpleegkundige, kwam hij al vrij snel in de ouderenzorg terecht. ‘Op een gegeven moment werd ik manager van een verpleeghuis en kwam ik in aanraking met geïmproviseerd theater. Ik vond het onmiddellijk een mooi middel om te leren. Leren door beleven. Ik vond het zó bijzonder dat ik na twintig jaar besloot om mijn baan als manager op te zeggen. Ik ben voor mezelf begonnen en ging trainingen geven door theater te maken.’

 

Theater

‘Mijn kennis en ervaring in de zorg én het middel ‘theater’: dat past zó mooi’, vertelt Jan verder. ‘Het is overigens niet zo dat ik alleen theatervoorstellingen doe hoor. De hoofdmoot is het geven van trainingen door kleine stukjes theater, maar ook door veel ervaringsoefeningen en dat te koppelen aan theorie. Ik word veel gevraagd voor die vertaling naar de dagelijkse praktijk. Om een training te geven waaraan de toehoorders in de dagelijkse praktijk ook echt iets aan hebben. De rode draad in mijn trainingen zijn de ouderen, maar ook cliënten met niet-aangeboren hersenletsel. Daar zit heel veel in. Het ouder worden op zich heeft nu eenmaal consequenties voor ons brein. Dat kan zorgen voor regieverlies en dementie en daardoor mogelijk probleemgedrag, weigergedrag of apathie.’

 

Consulent CCE

Sinds een paar jaar is Jan ook consulent bij het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise). ‘Ik word vaak ingeschakeld in situaties van zeer moeilijk gedrag om mee te denken. Voor mij is het dan belangrijk om de probleemsituatie goed te analyseren. Wat veroorzaakt het gedrag? Zit dat in de cliënt of in wat wij van hem of haar verwachten? Het is altijd en kwestie van in de volle breedte kijken: van persoonlijkheid tot bejegening. Daar zit zóveel tussen. Soms zit het in de voorgeschiedenis van een cliënt. Of het komt door pijn of pijnbeleving. Het is altijd een samenspel van factoren. Wat ik ontdek tijdens mijn ervaringen als consulent van CCE probeer ik weer te gebruiken in de scholingen die ik geef.’

 

Training bijwonen

Wil jij een keer een scholing van Jan bijwonen? Houd dan ons geaccrediteerde scholingsaanbod in de gaten of schrijf je alvast in voor een training.

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen