Home / Sprekers / Justa Bos
Spreker uitgelicht

Justa Bos

 

Justa houdt zich reeds ruim 11 jaar vanuit haar eigen onderneming Bos Zorgtoezicht & Advies bezig

  • – als onafhankelijk voorzitter met calamiteitenonderzoeken bij ernstig blijvend letsel of onnatuurlijke dood,
  • – met advisering van diverse zorgorganisaties in de langdurige zorg (veelal in crisissituaties zoals Verscherpt Toezicht ingesteld door de IGJ) op het gebied van het verbeteren van kwaliteit van zorg en veiligheid,
  • – scholingen (Wet zorg en dwang, Toezicht en Handhaving IGJ o.a.)
  • – en voert ook onafhankelijk toezichtbezoeken/audits uit bij zorginstellingen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg in opdracht van de RvB en/of RvT.

 

Haar focus ligt op het inzicht krijgen in de risico’s op het gebied van kwaliteit van zorg en persoonlijk welbevinden van cliënten, veiligheid en het geven van concrete verbeteradviezen (leren en verbeteren binnen zorgorganisaties).

 

Justa is van 2002 t/m 2012 werkzaam geweest bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (tegenwoordig IGJ), waarvan tussen 2006 en 2012 als Senior Inspecteur Ouderenzorg.

 

Daarvoor was zij actief als verpleegkundige in een academisch ziekenhuis en de GGZ. Justa heeft HBO-Verpleegkunde en Medische Sociologie aan de UvA gestudeerd.

 

In 2019/2020 was Justa lid Raad van Toezicht met portefeuille Kwaliteit en Veiligheid van een landelijke thuiszorgorganisatie (welke werd overgenomen door een andere partij). In 2021/2022 was Justa lid RvT Kwaliteit en Veiligheid a.i. voor een verpleeghuis.

 

Tijdens de coronacrisis is Justa eerst fulltime aan de slag gegaan bij een verpleeghuis omdat er extra handen aan het bed nodig waren. Zij werkte daarna nog een half jaar als oproepkracht aldaar.

Haar drijfveren zijn goede en liefdevolle zorg voor cliënten en focus op het morele kompas bij bestuur en toezichthouders van zorgorganisaties.

Justa Bos