Home / Events / Traumasensitief werken in de gehandicaptenzorg | Masterclass
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Gehandicaptenzorg

Traumasensitief werken in de gehandicaptenzorg | Masterclass

Dinsdag 30 januari 2024 | 13.00 – 17.00 uur

 

Dat ingrijpende ervaringen in het leven kunnen leiden tot een trauma, krijgt een steeds bredere bekendheid. Dit geldt ook voor  mensen met een verstandelijke beperking. In wezen zijn bij deze mensen de gevolgen van trauma niet veel anders. Het herkennen van (onderliggend) trauma is vaak wel lastiger. Daarom is het belangrijk om te weten wat trauma is.

Hoe kan trauma zich uiten? Welke signalen kunnen daar op duiden? Hoe kan trauma doorwerken in het verdere leven? En kijkend door een traumabril naar (probleem)gedrag, hoe geven we betekenis aan dit gedrag? En komt deze betekenis overeen met de functie die het gedrag voor de cliënt zelf heeft? Veel antwoorden liggen al besloten in het levensverhaal.

 

Belangrijk onderdeel van traumasensitief werken is dat je de relatie met het verleden kunt leggen. En dat is maatwerk, bij iedere cliënt weer anders. Een ander belangrijk aspect is: Hoe ga je er dan mee om? Ook dat kent geen standaard antwoord. Wel zijn er enkele sleutelbegrippen zoals: erkennen, niet oordelen, empathie, verbinding, compassie, begrenzen en zelfzorg. Hoe geef je dat vorm en vooral hoe doe je dat samen?

 

Tijdens deze masterclass krijg je naast een theoretische basis een model aangereikt dat helpend is om de complexiteit van trauma te begrijpen. In de dagelijkse praktijk kan dit model ondersteunend en richtinggevend zijn en biedt het een helder uitgangspunt voor reflectie.

 

Trainer

Maril Veraart heeft jarenlange ervaring als trainer en coach in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze heeft nu samen met anderen haar eigen praktijk en werkt als externe deskundige voor CCE.

 

Doelgroep

Begeleiders, gedragsdeskundigen en anderen werkzaam in de gehandicaptenzorg.

Presentaties downloaden

€ 325,- excl. btw p.p.

Meer over prijzen en kortingen

  • Praktische middag
  • Theorie én vaardigheden
  • Ruimte voor jouw vragen
  • Ervaren trainer
30-01-2024
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Inschrijven

Je investering

Deelname: € 325,- excl. btw per persoon

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?