Home / Events / Weigergedrag bij dementie | Studiedag
Ouderenzorg
Eerstelijnszorg

Weigergedrag bij dementie

2e Landelijke studiedag

Dinsdag 24 september 2024 | 10.00 – 16.00 uur

 

In de verschillende fases van de dementie komen we gedrag tegen waar we niet goed raad mee weten. Weigergedrag is zo’n vorm van gedrag. Doordat weigering kan leiden tot verwaarlozing, vereenzaming of maatschappelijke teloorgang is de druk van de omgeving (familie, mantelzorgers en andere hulpverleners) op jou als professional vaak groot. Wanneer zorg wordt geweigerd, iemand wil zijn tanden niet poetsen of neemt zijn medicatie niet, is er naast de druk van de omgeving vaak ook boosheid of zelfs “agressie” van de dementeren de zelf, waar de jij als professional mee te maken krijgt. Dit zorgt voor complexe situaties waarin welzijn, regelgeving en emoties door elkaar lopen.

Deze studiedag heeft in de ochtend een meer theoretisch karakter terwijl de middag vooral praktisch is. Zo krijg je antwoord op vragen als: Wat is er bekend over weigergedrag in relatie met het dementerende brein en wat zegt de Wzd over weigering bij dementie? In de middag zoeken we naar de herkomst van gedrag om situaties te kunnen beïnvloeden en hiermee gedrag te sturen. Je krijgt praktische tips en handvatten die jij de volgende dag al kunt gebruiken om weigergedrag bij jouw cliënt te beïnvloeden.

 

Doelgroep

Eenieder met interesse in het omgaan met weigergedrag van ouderen met dementie. Zoals verpleegkundigen, verzorgenden, casemanagers dementie, begeleiders en gedragsdeskundigen.

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Het dementerende brein | Jolanda Snel

Door veranderingen in de hersenen overziet iemand met dementie de gevolgen van beslissingen niet goed. Inschatten wat het beste voor je is, wordt daardoor lastiger. Ouderen met dementie reageren dan ook veel vaker impulsief of vanuit emotie. Hoe komt dit? Wat weten we over het dementerende brein en welke invloed heeft dit op het gedrag en specifiek op weigergedrag?

Jolanda Snel, neuropsycholoog en trainer

11:15Ochtendpauze
11:45Wat kan er wel en niet? | Justa Bos

Niet willen eten, slapen of geen medicatie willen nemen kan op lange duur schadelijk zijn. Maar wat kun je als zorgprofessional doen wanneer een cliënt zorg weigert? Moeten we alle zorg nog wel geven? Wat kan anders als we kijken naar ons zorgsysteem? Hoe handel je in lijn met de Wzd en wat kan er niet (meer)?

Aan de hand van casuïstiek krijg je antwoord op deze vragen. Wil je zelf casuïstiek inbrengen? Dat kan. Mail jouw casus naar ons.

Justa Bos, eigenaar van Bos Zorgtoezicht & Advies (onafhankelijk extern voorzitter calamiteitenonderzoek en kwaliteitsadviseur)

13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Waar komt weigergedrag vandaan en hoe ga je ermee om? | Jan van der Hammen

Tijdens deze praktische middag zoomen we in op waar weigergedrag vandaan komt. Herken je het als een vorm van verzet, onvermogen of wilsbeschikking? En wat is dan jouw rol of inzet?

Dit doen we veelal aan de hand van levendige casuïstiek.
Allereerst hebben we aandacht voor de cliënt met dementie. Hierop aansluitend staan we stil bij ons eigen gedrag als zorgprofessional.

Jan van der Hammen, zelfstandig trainer in de ouderenzorg en consulent bij het CCE

14:45Korte Pauze
15:00Waar komt weigergedrag vandaan en hoe ga je ermee om?

Vervolg middag.

Jan van der Hammen

16:00Einde programma, napraten met een drankje
Inschrijven

€ 375,- excl. btw p.p.

Meer over prijzen en kortingen

  • Topsprekers
  • Gericht op jouw dagelijkse praktijk
  • Kleinschalige studiedag
  • Beoordeeld met een 8,6!
24-09-2024
Aristo Utrecht
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN)*:  5 punten

  • Scholing Dementieverpleegkunde
  • Scholing Geriatrie-Gerontologie
  • Scholing Palliatieve Zorg
  • Scholing Transferverpleegkunde
  • Scholing Wijkverpleegkunde

* BPSW: casemanagers dementie mogen geaccrediteerde scholing voor V&VN dementieverpleegkundigen indienen voor herregistratie


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

Deelname: € 375,- excl. btw per persoon

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?