De Wvggz & Wzd, voor gemeenten en GGD | Masterclass
Een samenwerking met mr.dr. Emke Plomp
Woensdag 1 februari 2023 | 13:00 – 17:00 uur | maximaal 40 deelnemers
Inmiddels zijn de Wet verplichte ggz (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd) ongeveer drie jaar van kracht. Met deze nieuwe wetten hebben gemeenten en directe partners zoals de GGD nieuwe taken gekregen. Dit geldt vooral voor de Wvggz, waarin de gemeente de taak heeft gekregen om een meldpunt in te richten en een verkennend onderzoek uit te (laten) voeren, maar ook op basis van het wederkerigheidsprincipe een inspanningsverplichting heeft om de essentiële voorwaarden voor deelname aan het maatschappelijk leven van een patiënt die verplichte zorg krijgt zoveel mogelijk te (doen) vervullen. In het kader van de Wzd zijn deze taken minder expliciet vastgelegd, maar heeft de gemeente ook een taak bij de tenuitvoerlegging van maatregelen. En in beide wetten gelden diverse verplichtingen tot uitwisseling van patiëntgegevens.
De complexiteit en de omvang van deze taken vraagt veel van gemeenten. Bij medewerkers van de gemeenten of de GGD bestaan ook veel vragen, bijvoorbeeld over welke wet wanneer van toepassing is en over de rollen en verantwoordelijkheden van partijen. Deze masterclass beoogt daaraan tegemoet te komen.
Je krijgt eerst een overzicht van de wettelijke verplichtingen die uit beide wetten voortvloeien voor gemeenten. Vervolgens gaan we uitgebreid in op de ervaringen die hiermee inmiddels zijn opgedaan in de praktijk. Hoe gaat het nu? Welke knelpunten kom je daarbij tegen? Welke verschillen zijn er tussen verschillende gemeenten? En vooral ook: wat kan je wellicht leren van de goede voorbeelden die er zijn? Dit doen we aan de hand van de resultaten van de wetsevaluatie Wvggz-Wzd, maar vooral ook door hierover met elkaar in gesprek te gaan.
Spreker
Mr.dr. Emke Plomp, psychiater en gezondheidsjurist. Klik hier voor meer informatie over de spreker.
Doelgroep
Iedereen die vanuit zijn/haar functie bij de gemeente of GGD te maken heeft met de Wzd en de Wvggz. Bijvoorbeeld: proces- en casusregisseurs, adviseurs, zorgprofessionals en trajectbegeleiders. Daarnaast kan deze masterclass interessant zijn voor professionals vanuit de GGZ die veel te maken hebben met gemeenten. Let wel op: deze masterclass kent een maximum van 40 deelnemers, wacht dus niet te lang met aanmelden!