Home / Sprekers / Mr. dr. Emke Plomp

Mr. dr. Emke Plomp

Emke Plomp (1976) studeerde farmacie, rechten en geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Zij volgde de beroepsopleiding advocatuur van de Nederlandse Orde van Advocaten en werkte zes jaar als advocaat in de civiel- en bestuursrechtelijke praktijk bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V. in Den Haag, Londen en Amsterdam. Zij promoveerde in het gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam op de dissertatie ‘Winst in de zorg. Juridische aspecten van winstuitkering door zorginstellingen’ (Sdu Uitgevers 2011), waarvoor zij de mr. C.J. Goudsmitprijs 2013 van de Vereniging voor Gezondheidsrecht ontving.

 

Zij werkte enkele jaren (part-time) als gastonderzoeker en universitair docent gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden. Daarnaast specialiseerde zij zich in de psychiatrie in het UMC Utrecht (registratie 2013) en deed zij als psychiater ervaring op bij verschillende instellingen (zowel ziekenhuizen als een GGZ-instelling). Sinds 2015 werkt zij als psychiater op de crisisdienst van Altrecht GGZ in Zeist. Vanaf 2013 combineerde zij haar werk als psychiater met gezondheidsrechtelijke advisering en nascholing op freelance basis. De groeiende vraag hiernaar deed haar in 2015 besluiten deze activiteiten vorm te geven in PSYCHOLEX.

 

Emke publiceert regelmatig op het gebied van het gezondheidsrecht, in het bijzonder over het zorgstelsel, kwaliteit van zorg, tuchtrecht, ondernemingsrecht in de zorg en Bopz/Wvggz-recht. Zo schreef zij bijvoorbeeld in 2015 een deel van het preadvies ‘Op weg naar 10 jaar nieuw zorgstelsel’ voor de Vereniging voor Gezondheidsrecht en in 2016 een preadvies voor de Vereeniging Handelsrecht over de implicaties van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen voor de zorgsector. Zij is vaste annotator van het tijdschrift Jurisprudentie Gedwongen zorg (voorheen: Jurisprudentie Verplichte GGZ) en mede-auteur van het Sdu-commentaar gedwongen zorg (Sdu, 2020) en van het Handboek Gezondheidsrecht (Boom juridisch, 2020). Zij volgde de opleiding tot MfN-registermediator bij The Lime Tree in Bilthoven.

Mr. dr. Emke Plomp

Psychiater en gezondheidsjurist

 

Meer informatie over Emke Plomp