Home / Events / Ouderenpsychiatrie | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Ouderenzorg
(O)GGZ

Ouderenpsychiatrie

6e Landelijke congres

Woensdag 13 september 2023 | 10.00 – 16.00 uur | Utrecht Lunetten

 

Ruim ¼ tot ⅓ van de ouderen ervaart psychische problemen. Toch zijn we nog niet zo goed in het herkennen van deze problemen. En wanneer we de problemen wel herkennen is het niet altijd makkelijk om hier mee om te gaan. Nieuwe inzichten en handvatten helpen daarbij!

Tijdens dit congres bespreken we diverse problemen waar ouderen mee kampen. Interne problematiek zoals angst en depressie staan deze dag centraal. We staan stil bij herkennen van problemen maar ook bij het omgaan met deze problemen. U krijgt o.a. handvatten voor het omgaan met cliënten met autisme en traumagerelateerde klachten en tips over hoe u ouderen kunt helpen bij de acceptatie van psychische problemen die niet meer weg zullen gaan.

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door dagvoorzitter

Blik op de dag en recente ontwikkelingen

Henriëtte Ettema, programmaleider VVT bij het CCE

10:30Depressie signaleren

Uit onderzoek blijkt dat een depressie bij ouderen vaak anders verloopt dan bij volwassenen. Dit kan leiden tot onderdiagnostiek en -behandeling. Ouderen blijven daardoor langere tijd last houden van psychische klachten en/of gedragsproblemen. ​

Je leert depressieve klachten bij ouderen te (h)erkennen en waarom dit in de praktijk lastig blijkt. Ook staan we stil bij comorbiditeit en de risicofactoren en hoe deze systematisch in kaart te brengen.

Tot slot bespreken we de begeleidingsmogelijkheden om de persoon in kwestie en diens omgeving beter te ondersteunen.

Laura Huisman-Schellekens, MSc & Mandy Wisman – van der Teen, MSc., beiden Klinisch Neuropsycholoog, eigenaar van Praktijk Thalamus, en werkzaam als consulent bij Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE)

11:30Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
12:00Accepteren van klachten

Acceptance and commitment therapy (ACT) gaat over acceptatie van de werkelijkheid EN van je eigen reacties op die werkelijkheid. Ook als die werkelijkheid gepaard gaat met emotionele pijn, fysieke pijn of beperkingen en belemmeringen. Door de focus te leggen op waarden en mogelijkheden, neemt vanzelf de impact af van alle problemen en uitdagingen die men nou eenmaal onvermijdelijk tegen komt op zijn levenspad.

Je leert de beginselen van ACT bij ouderen zodat je hen kan helpen bij het accepteren van klachten.

Ando Rokx, directeur Behandelzaken, Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut bij Invivo

13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Omgaan met angst

Veel ouderen hebben wel eens last van angstgevoelens, een gevoel van onveiligheid of het opzien tegen verandering. In deze vooral praktische workshop staan we stil bij factoren die deze angst veroorzaken, en vooral wat wij als zorgverlener kunnen doen, of juist moeten laten, in deze situaties. Door middel van een ervaringsoefening komen we bij een handzame formule: de vier V’s.

Jan van der Hammen, vrijgevestigd trainer en acteur in de ouderenzorg en CCE consulent

14:45Middagpauze
15:00Keuzesessie A of B

A: Late diagnose autisme

Als een behandeling niet aanslaat of als er sprake is van onbegrepen gedrag, kan onderliggend een ontwikkelingsstoornis spelen. Neurobiologische ontwikkelingsstoornissen als autisme en ADHD worden bij ouderen vaak niet of laat onderkend.

In deze workshop zal worden ingegaan op ouderen met een late diagnose autisme. Wanneer denken we differentiaal diagnostisch aan autisme? Hoe kunnen we dit beter herkennen? Wat betekent dit in kader van behandeling en begeleiding? Aangezien er weinig wetenschappelijke kennis is over ouderen en autisme, zal met name stilgestaan worden bij ervaringen uit de praktijk van alledag.

Rosalien Wilting, klinisch psycholoog/psychotherapeut PersonaCura, Topklinisch centrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of autismespectrumstoornissen bij ouderen, GGz Breburg

B.Trauma en PTSS

Waar hebben we het over wanneer we spreken over trauma of PTSS? Wat kunnen we bereiken de in behandeling van ouderen met traumagerelateerde klachten? Wat hebben ouderen nodig om hun trauma een plekje te kunnen geven en welke rol kan jij hierin spelen?

Jeannette Lely, gepensioneerd psychotherapeut / senior onderzoeker bij Centrum ’45 / Arq

16:00Napraten met een drankje
Presentaties downloaden

€ 375,-p.p. excl. Btw

Meer over prijzen en kortingen

 

  • Inspirerende sprekers
  • Kennis in de praktijk
  • Boordevol handvatten en tips
  • Accreditatiepunten
13-09-2023
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie : 4 punten

  • Nascholing geriatrie

Verpleegkundig Specialisten Register: 5 punten

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN)5 punten

  •  Scholing Consultatieve Psychiatrie
  •  Scholing Geriatrie-Gerontologie
  •  Scholing GGZ

 

* Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.

 

Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Bij voldoende interesse zullen we jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

Deelname aan dit congres kost € 375,- excl. btw per persoon

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Alleen te gebruiken bij een inschrijving van 5 personen of meer. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?