Home / Events / LVB en Social Media | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg

LVB en Social Media

Een samenwerking met Fabriek69

Dinsdag 27 juni 2023 | 10.00 – 16.15 uur

 

Dit congres wordt ook aangeboden op dinsdag 31 oktober 2023

 

Het leven van kinderen en jongeren speelt zich veelal online en via social media af, ook als ze Licht Verstandelijk Beperkt zijn. Het is moeilijk om jongeren te begeleiden ten aanzien van computer- en smartphone gebruik. Binnen sociale media zijn veel “trends” en alles gaat heel snel. Jongeren met een LVB participeren hier volop in, ook als ze de gevolgen niet overzien.

In samenwerking met Fabriek69, experts op het gebied van social media en seksualiteit, organiseren wij dit landelijke congres over social media en alles wat daarbij komt kijken.  Gerenommeerde sprekers en workshophouders geven je tips en concrete tools in handen om mee aan de slag te gaan. Behalve de noodzakelijke theorie is er ook veel tijd voor praktijk, interactie en vragenstellen.

In het congres gaan we het niet alleen hebben over de vervelende kanten van social media, maar juist ook over de leuke en positieve kanten ervan, ook voor de LVB’ers. Want de pas-op-kijk-uit-voorlichting die we veelal geven helpt niet, dus moeten we een andere koers gaan varen en die zal zeker ook aan bod komen.

 

Doelgroep
Dit congres is voor iedereen die binnen de LVB-sector werkt of daar mee te maken heeft en zich wil verdiepen in Social Media gebruik van kinderen en jongeren met LVB

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door de dagvoorzitter

– Kader van de dag, kennismaken en inventarisatie
– Korte inleiding op het thema

10:15Bereiden we jonge mensen met LVB voldoende voor op volwaardige deelname aan onze digitale maatschappij? | Rogier de Groot

In de eerste lezing neemt zal Rogier de Groot je mee in de digitale wereld van jonge mensen met een LVB en daagt hij je uit na te denken over hoe je als professional mensen met een LVB ook in hun digitale leven kunt helpen begeleiden naar een zelfstandiger, weerbaarder en leuker digitaal leven.

Rogier de Groot, docent en onderzoeker binnen lectoraat LVB en Risicovol gedrag aan de Hogeschool Leiden

11:05Koffiepauze
11:30Sexting, het digitale friemelen!? | Nikki Lee Jansen & Marijke Naezer

In deze speciale lezing gaan we het hebben over sexting, sextortion en online shaming. Nikki en Marijke nemen ruim de tijd om deze onderwerpen te behandelen. Ze geven je tips vanuit zowel eigen ervaring als vanuit onderzoek. Natuurlijk mag je ALLE vragen stellen die je hebt!

Nikki Lee Janssen, expert Mediawijsheid & Online Seksualiteit en ervaringsdeskundige

Marijke Naezer, zelfstandig onderzoeker, spreker, auteur en adviseur

12:45Lunchpauze
Middagprogramma met keuzesessies
13:30Ronde 1 | R U Connected en Help Wanted

A. Are You Connected
Deze interactieve workshop sluit naadloos aan op de lezingen van de ochtend en is voor professionals die zich willen verdiepen in social media gebruik in combinatie met seksualiteit.
“PAS OP! KIJK UIT! NIET DOEN! helpt niet, maar wat kun je wel doen? Tijdens deze workshop geeft Fabriek69 info over social media en seksualiteit en alles wat daarbij komt kijken. Je krijgt tips en concrete tools in handen om mee aan de slag te gaan. Behalve de noodzakelijke theorie is er ook veel tijd voor praktijk, interactie en vragenstellen. Heb je het gevoel ‘achter de feiten aan te lopen’ en vind je het moeilijk om jongeren te begeleiden op deze onderwerpen? Volg dan deze workshop!
Fabriek69, experts op gebied van Social Media en Seksualiteit
B. Helpwanted bij online grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is niet alleen offline, maar ook online een groot maatschappelijk probleem. Wij gaan dieper in op thema’s als sextortion, grooming, online shaming, maar ook op thema’s als doxing en stalking. Na afloop van deze interactieve workshop heb je kennis en handvaten om dit onderwerp op een open manier te bespreken. Je leert wat online grensoverschrijdend gedrag is, welke risico’s er zijn, wat je kunt doen en hoe je victim blaming stopt.

Romy Visser, programmamedewerker Helpwanted

14:45Korte pauze en zaalwisseling
15:00Ronde 2 | Mediajungle en Mediawijsheid

C. Mediajungle
Met het Mediajungle bordspel en bijbehorende web app gaan spelers aan de hand van filmpjes, doe- en discussieopdrachten in gesprek over mediagebruik. Gezellig en nog leerzaam ook! Speciaal ontwikkeld voor de doelgroep met LVB. Werk aan mediawijsheid op een laagdrempelige speelse manier met onze serious game. Elke maand nieuwe vragen en opdrachten! Wil je alles weten over Mediajungle? Wil je alles uit de Mediajungle halen? Meer kennis en handvaten? Geïnspireerd raken? Grip krijgen op online gedoe? Volg dan deze workshop.

Anke Donders, nationaal mediacoach en mede-ontwikkelaar Mediajungle, Breugel & Mediajungle

 

D. Aan de slag met mediawijsheid in de praktijk
Mediawijsheid is een breed onderwerp; we leven met en in media. Erover in gesprek gaan is niet altijd even makkelijk. In deze workshop hoor je hoe je in de praktijk aan de slag kunt gaan met media coaching aan cliënten met een LVB. Welke tools zijn er allemaal? Waar vind je meer informatie? En hoe houd je binnen je organisatie mediawijsheid onder de aandacht?

Sonja Heijkamp, expert op gebied van Mediawijsheid in Gehandicaptenzorg

16:15Einde programma, afsluiting met drankje
Presentaties downloaden

€ 375,- p.p. excl. btw 

Meer over prijzen en kortingen

 • Gerenommeerde sprekers
 • Tips en tools
 • Veel tijd voor jouw vragen
27-06-2023
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten

 • Scholing Jeugdverpleegkunde
 • Scholing Seksuele Gezondheid
 • Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg

SKJ: 6 punten

Registerplein: 5.5 punten

 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliëntondersteuners
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Kinderwerkers / Jongerenwerkers
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker

 


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 375,- excl. btw p.p.

 

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?