Home / Signalering van een licht verstandelijke beperking
Handreiking

Signalering van een licht verstandelijke beperking

maandag 4 januari, 2021

Een licht verstandelijke beperking (LVB) worden gekenmerkt door achterstanden in het cognitieve functioneren en in de zogenoemde adaptieve vaardigheden. Mensen met een LVB hebben hierdoor meer moeite om mee te komen in onze, steeds ingewikkelder wordende, maatschappij. Ze worden stelselmatig overvraagd en lopen veelal op hun tenen om zich staande te houden. Dit lukt niet altijd, wat kan leiden tot faalervaringen, gevoelens van frustratie en een negatief zelfbeeld. Dit kan de verdere ontwikkeling belemmeren, omdat ze gedemotiveerd raken als ze niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Deze negatieve gevoelens kunnen zich uiten in opstandig gedrag. Ze worden dan gezien als lastig, terwijl het niet zozeer gaat om niet willen, als wel om niet kunnen.

 

Om mensen met een LVB goed te kunnen helpen is het dus van groot belang hun verstandelijke beperking te herkennen en jouw bejegening en behandeling hierop aan te passen. Het lastige is dat een LVB niet te zien is aan de buitenkant. Toch zijn er genoeg signalen die kunnen duiden op een LVB.

 

Om hierin houvast te krijgen heeft het Landelijk Kenniscentrum LVB de Handreiking (vroeg)signalering van een licht verstandelijke beperking (LVB) en zwakbegaafdheid ontwikkeld.

 

Werk jij in de GGZ en/of jeugdzorg en zou je graag meer handvatten willen om een LVB in jouw werk te kunnen herkennen en tips krijgen over hoe je jouw gedrag en behandeling kan aanpassen? Meld je dan aan voor de webinar Verstandelijke beperking in de GGZ en/of jeugdzorg op 10 maart.

 

Meer informatie over de webinar Verstandelijke beperking in de GGZ en/of jeugdzorg

Programmamanager Academie

Odile Vreeken