Home / Sprekers / Arianne Uijl
Spreker uitgelicht

Arianne Uijl

Arianne Uijl is sinds 1996 werkzaam in de VG-sector. De eerste jaren als begeleider bij Stichting Philadelphia Zorg. Vanaf 2003, na haar afstudeeronderzoek over dementie (DSVH) werkt zij als orthopedagoog bij ASVZ, onder andere bij het team diagnostiek en behandeling. Sinds 2017, met tussendoor wat ervaring binnen Pluryn als hoofd behandeling, werkt zij inmiddels weer voor Stichting Philadelphia Zorg.

 

Zij geeft onder andere advies en supervisie aan naaste collega’s orthopedagogen en psychologen rondom diagnostiek en behandeling bij veroudering van mensen met een verstandelijke beperking. Als orthopedagoog is zij tot op heden betrokken bij locaties waar ouderen met en zonder dementie wonen. Daarnaast werkt ze als consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (sinds 2011) en bij PAO (2017) als trainer rondom de cursus diagnostiek bij dementie voor orthopedagogen en psychologen. Vanuit het CCE doet zij ook geregeld consultaties binnen de VVT-sector.

 

Sinds 2009 is zij voorzitter van het landelijke Netwerk Gedragsdeskundigen voor Ouderen (NGO). Ze ontwikkelde producten als ‘Weten en vergeten’ (boek voor cliënten) en in 2012 het dementiespel ‘Weten, vergeten en… begeleiden!’, dat in 2014 de 2e prijs won bij de Gehandicaptenzorgprijs (VGN). In 2022 verscheen de handreiking ‘(H)Erken jij dementie?’. Een handreiking voor psychodiagnostisch onderzoek door orthopedagogen en psychologen bij functionele achteruitgang of vermoedens van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking.

 

Arianne geeft ook geregeld trainingen en webinars voor begeleiders en geeft zelf aan dat ze vooral het optrekken met de client en zijn systeem het meest boeiend en leuk blijft vinden om zo samen ‘de puzzel’ te leggen of het levensverhaal compleet te maken. Ze werkt hierin veel met haar eigen methode in het chronologisch en integratief ordenen van het levensverhaal voor de diagnostiek en uiteindelijk… de compassie voor ouder wordende mensen met en zonder een verstandelijke beperking.

Arianne Uijl

Voorzitter Netwerk Gedragsdeskundigen Ouderen in de VG-sector, orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog bij het expertisecentrum van Philadelphia