Home / Hoe ga je om met een cliënt met ASS in de behandelkamer?

Hoe ga je om met een cliënt met ASS in de behandelkamer?

maandag 4 maart, 2024

Als paramedicus krijg je soms te maken met cliënten met een autisme spectrumstoornis (ASS). Hoe ga je daarmee om? Het Leids Congres Centrum verzorgde hierover onlangs een webinar: Autisme in de behandelkamer van paramedici. Eén van de cursisten was Joyce Westhoff en zij deelt in dit blog haar bevindingen.

 

Goede begeleiding

Als diëtiste ziet Joyce veel mensen bij haar in de praktijk met autisme. ‘We willen ook hen graag een goede begeleiding geven en daarom wilde ik deze training volgen. Ik wilde meer informatie en handvatten over hoe we cliënten met ASS op een zo goed mogelijke manier kunnen begeleiden.’

 

Gespecialiseerd in autisme

Tijdens de webinar werd door spreekster Jose Veen-Roelofs inzicht gegeven in wat autisme eigenlijk is, welke eigenschappen het met zich meebrengt en welke gevoeligheden er zijn. Wat betekent ASS voor de cliënt in kwestie? Het behandelen van een cliënt met een autisme spectrumstoornis is soms een uitdaging. De communicatie is ingewikkelder en ook aanraking is niet altijd gewenst. Jose is diëtist en diëtist VG. Zij is gespecialiseerd in autisme en gaf tijdens de webinar richting aan de gevoeligheden en eigenschappen die de cursisten in hun behandelkamer kunnen tegenkomen.

 

Cliënten met ASS

‘De training zat goed in elkaar en we hadden een prettige docent’, vindt Joyce. ‘Dankzij haar heb ik nieuwe persoonlijke inzichten opgedaan. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je bij een cliënt met ASS niet te veel informatie in één gesprek wilt geven. Je moet je aanpassen aan de cliënt. Het gesprek aangaan op een manier die voor hen werkt en hoe zij het graag zouden willen.’

 

Bewuster

‘De training heeft niet zozeer mijn denkwijze beïnvloed, maar ik ben me er al wel veel bewuster van geworden’, realiseert Joyce zich.

 

Nieuwsbrief

Wil jij ook, net als Joyce, een training volgen over autisme? Het Leids Congres Bureau biedt jaarlijks diverse webinars over dit onderwerp aan. Houd het aanbod in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen