Home / Events / Uitbuiting van mensen met een LVB | Webinar
Deze studiedag ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Gehandicaptenzorg
(O)GGZ

Uitbuiting van mensen met een LVB | Webinar

Maandag 7 juni 2021 | 10:00 – 11:30 uur

 

Mensenhandel kent verschillende uitbuitingsvormen en daarmee ook een diversiteit aan daders en slachtoffers. Slachtoffers van mensenhandel (seksuele uitbuiting) betreffen vaak meisjes met een geschiedenis van traumatische ervaringen, zoals onder andere (seksueel) misbruik, mishandeling en/of verwaarlozing. Bovendien spelen er vaak problemen in de gezinscontext, is er relatief vaak sprake van gehechtheidsproblematiek en een laag of negatief zelfbeeld.

 

Het functioneren op het niveau van een licht verstandelijke beperking, gekenmerkt door cognitieve en adaptieve beperkingen, verhoogt deze kwetsbaarheid. Het is in dit kader van belang dat er binnen de hulpverlening voor deze kwetsbare doelgroep meer aandacht en kennis komt met betrekking tot signaleren (herkennen en erkennen) van (vermoedelijk of potentieel) slachtofferschap mensenhandel.

 

Tijdens deze webinar wordt er aandacht besteed aan erkende signaleringsinstrumenten en handvatten geboden om (vermoedelijke of potentieel) slachtofferschap te bespreken. Dit geeft hulpverleners tools in handen om passende zorg en hulpverlening te organiseren en verdere traumatisering te voorkomen. Tevens worden er binnen de webinar mogelijkheden van preventie besproken waarmee eventueel slachtofferschap mensenhandel voorkomen kan worden.

 

Sprekers

Julie Bocken, Pamela Storms en Sara.

 

Julie Bocken is sinds 2000 werkzaam in de zorg voor jongeren en adolescenten met een LVB. Als regiebehandelaar is zij betrokken bij het behandelprogramma voor (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel met LVB/GGZ van Koraal. Naast de inhoudelijke behandeling van de klinische en ambulante cliënten binnen het behandelprogramma, houdt zij zich bezig met beleidsontwikkeling en interne en externe scholing op het gebied van slachtofferschap mensenhandel.

 

Pamela Storms is sinds 2000 werkzaam binnen de jeugdzorg. Sinds 2017 is Pamela als teammanager betrokken bij het behandelprogramma voor (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel met LVB/GGZ van Koraal. Naast het aansturen van de behandelteams houdt zij zich bezig met beleidsontwikkeling op het gebied van slachtoffers mensenhandel en interne en externe scholing op het gebeid van slachtofferschap mensenhandel.

 

Sara is een 20 jarige jonge vrouw die in 2019 slachtoffer is geworden van seksuele en criminele uitbuiting. Zij heeft als missie om te voorkomen dat andere jonge vrouwen hetzelfde als haar overkomt, daarom deelt zij haar verhaal.

 

Doelgroep

Begeleiders, professionals binnen het speciaal onderwijs, wijkteams, politie en anderen die werken met mensen met een lichte verstandelijke beperking.

Presentaties downloaden
  • Signaleren, preventie en meer
  • Ervaringsdeskundigen aan het woord
  • Praktische tips
07-06-2021
Online

Accreditatie

SKJ:  1,5 punt

 

Registerplein:  aangevraagd

 


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?