Stress bij mensen met een verstandelijke beperking | Webinar
Woensdag 17 mei 2023 | 10:00 – 11:30 uur
Als begeleider heb je elke dag te maken met cliënten die zo maar boos of opstandig kunnen zijn. Het geeft veel onrust op de groep en je begrijpt niet precies waar dat zo ineens vandaan komt. Wist je dat maar, dan kon je het misschien voorkomen.
Tegenwoordig denken we dat dit komt omdat deze cliënten dagelijks veel stress ervaren. Waar komt die stress vandaan? En waarom reageren zij soms zo heftig? Deze vragen staan tijdens deze webinar centraal. Je leert wat stress is en wat stress met je lichaam en je hersenen doet.
In deze interactieve webinar gaan we samen kijken naar de persoonlijke situatie van cliënten om te zien hoe we situaties kunnen herkennen die voor deze cliënt stressvol zijn. Iedere cliënt reageert weer anders op dit soort situaties; de ene cliënt is gevoelig voor het geluid van de stofzuiger en de andere cliënt vindt het vreselijk als iets anders gaat dan normaal. Hoe iemand reageert hangt af van eerdere ervaringen, maar ook of de situaties die stress geven, regelmatig voor komen, niet controleerbaar of meestal onvermijdbaar zijn. Als we weten van welke situaties iemand last heeft en weten hoe stressgevoelig iemand is, dan kunnen we er ook wat aan doen.
Spreker
Lex Wijnroks: Lex is ontwikkelingsneuropsycholoog en werkt al meer dan 35 jaar als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten in Nederland en het buitenland. Hij is regelmatig gastspreker op congressen over mensen met een verstandelijke beperking, verzorgt trainingen en studiedagen, publiceert regelmatig over stress bij mensen met een verstandelijke beperking en werkt samen met het CCE. Tegenwoordig is hij nauw betrokken bij een grootschalig onderzoek naar de invloed van stress op het mentaal welbevinden bij mensen met een verstandelijke beperking.
Doelgroep:
Eenieder met interesse in stress bij mensen met een verstandelijke beperking, zoals begeleiders en behandelaren.