Home / Events / Zorgen met vrijwilligers
Ouderenzorg
Gehandicaptenzorg
Ziekenhuiszorg

Zorgen met vrijwilligers

5e landelijke studiedag

Ook online via livestream te volgen!

 

Werken met vrijwilligers is leuk maar ook een uitdaging. Je hebt te maken met een vrijwilligerstekort of zoals in het begin van de coronapandemie, juist een enorme toename aan vrijwilligers waarvoor je een passende rol voor moet vinden. Misschien nog wel belangrijker: jij zorgt ervoor dat vrijwilligers willen blijven doen wat ze doen. Ondertussen ben je ook bezig met het verbeteren van het vrijwilligersbeleid. Een hoop verantwoordelijkheden. Hoe ga jij en jouw collega’s van andere organisaties hiermee om en wat kunnen we van elkaar leren?

 

Je ontmoet

Professionals met interesse in zorgen met vrijwilligers zoals coördinatoren vrijwilligerswerk, personeelsfunctionarissen, beleidsmakers, managers, teamleiders werkzaam bij zorgaanbieders, overheden, zorgverzekeraars en adviesbureaus.

 

Programma

09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers
10:00Opening door de dagvoorzitter

Introductie en blik op de dag door dagvoorzitter

Dagvoorzitter: Rianne Burgers BSc., coördinator vrijwilligerswerk bij Atlant Wonen, Zorg, Welzijn en eigenaar van Professionals en Burgers in de zorg

10:20Nieuwe gezichten - over hoe je meer en andere vrijwilligers durft te vragen

2021 is vanuit de vrijwilligerssector uitgeroepen tot het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. In dit jaar gaan we meer ‘nieuwe gezichten’ betrekken bij vrijwilligersorganisaties- en initiatieven. Ook in de zorg zijn veel vrijwilligers actief, maar er liggen nog veel kansen om met andere en nieuwe vrijwilligers samen meer mensen te ondersteunen en te verbinden.

  • Wat biedt het Nationaal Jaar aan mogelijkheden voor jou?
  • Welke kansen grijp jij?

Jacquelien Willemse, programmaleider Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 (vanuit Vereniging NOV)

11:10Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
11:40Corona: wat kunnen we ervan leren?

Uit angst dat er morgen te weinig vrijwilligers zijn, ligt de focus bij coördinatoren vrijwilligerswerk vaak op werving en selectie. Aan het begin van de COVID-19 pandemie kwam er juist een overschot aan vrijwillige energie. Een overschot dat we niet constructief konden inzetten. Daarom deze keer een verhaal over klaar zijn voor waar je om wenst: de toestroom van vrijwilligers.

Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie/ Vrijwilligerswerk, Rotterdam School of Management Erasmus Universiteit Rotterdam

12:40Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:30Waarderend veranderen met vrijwilligers

Waarderend veranderen vertrekt vanuit de gedachte dat je meer gaat doen wat werkt. Zo werk je mee aan een gezamenlijk gewenste toekomst.

We gaan aan de slag met de principes van waarderend veranderen. Hierbij laten we zien hoe je de juiste vragen kunt stellen en we wisselen uit hoe je aansluiting kunt (blijven) vinden bij de energie van je huidige en nieuwe vrijwilligers. Je krijgt een zienswijze én praktische hulpmiddelen aangereikt zodat je vanuit een positieve insteek samen met vrijwilligers in beweging komt en blijft.

Willem-Jan de Gast MSc., adviseur, trainer en eigenaar van Nomade Training en Advies en David Wijnperle BSc., trainer en eigenaar van Doeldenker | voor sterk vrijwilligerswerk. Beide zij expert op het gebied van vrijwilligersmananagement.

14:30Middagpauze met frisdrank en iets lekkers
15:00Rol en positie van de coördinator vrijwilligerswerk

Als coördinator vrijwillige inzet heb je vaak veel op je bordje. Je schakelt op verschillende niveaus en tussen verschillende activiteiten en steeds probeer je te verbinden, te organiseren, te faciliteren. Je kunt wel zeggen dat het vak bijzonder veelzijdig is. En hoewel dat mede de charme van je taak bepaalt, maakt die veelzijdigheid het soms ook lastig om jezelf stevig te positioneren.
Vanuit Movisie was Michaëla Merkus betrokken bij een onderzoek naar hoe de rol en positie van de coördinator vrijwillige inzet er in Nederland uit ziet.
In deze workshop hoor je hoe je invulling kunt geven aan de taak van coördinator vrijwillige inzet en hoe anderen dat doen.

Michaëla Merkus, eigenaar van Buro Duw -coaching, training en advies (voorheen werkzaam bij Movisie)

15:00Vragen en discussie

Reflectie op de dag en terugkoppeling naar de praktijk o.l.v. dagvoorzitter.

16:00Napraten met een drankje en (gezonde) snack
Inschrijven
  • Leer van collega's
  • Ruimte voor jouw vragen
  • Groei in jouw vrijwilligersbeleid
  • Ook online te volgen
19-05-2021
Aristo Utrecht - ook online
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Inschrijven

Je investering
Deelname op locatie: € 355,- excl. btw
Deelname online: € 295,- excl. btw per persoon

 

Het maximum aantal deelnemers op locatie is afhankelijk van de dan geldende RIVM-richtlijnen. Ingeschreven deelnemers worden op de hoogte gehouden.

 

Collegakorting
€ 25,- Indien jij en je collega op dezelfde dag inschrijven, krijgt de tweede
(en elke volgende) persoon deze korting. Het factuuradres dient hetzelfde te zijn.

Groepskorting
5e persoon gratis. Bij gelijktijdige inschrijving.
Download hier het groepsregistratieformulier.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?