Home / Events / Verpleegkundig Leiderschap
Deze studiedag ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Ziekenhuiszorg
Ouderenzorg

Verpleegkundig Leiderschap

Geaccrediteerde studiedag voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten

Deze studiedag vindt online plaats

Profileer jezelf optimaal met Verpleegkundig Leiderschap

Als verpleegkundige/verpleegkundig specialist heb je vaak te maken met een traditionele rolverdeling in je werk, waarin de arts het laatste woord heeft. Dit kan ervoor zorgen dat je niet optimaal jouw kennis en kunde kan inzetten.

 

Wanneer je jouw ruimte niet neemt, kan dit leiden tot frustratie en kan het je werkplezier beïnvloeden. Om je hierbij te helpen, nodigen we je uit voor de studiedag Verpleegkundig Leiderschap.

 

Tijdens deze studiedag vertellen topsprekers hoe je praktische invulling kan geven aan Verpleegkundig Leiderschap.

 

Meer informatie

 

Lees hier interviews met de sprekers

Programma in het kort

09:45Digitale ontvangst
10:00Welkom en huishoudelijke mededelingen
10:05Dagvoorzitter: Petrie Roodbol - Opening en inleiding

Wat kan verpleegkundig leiderschap voor jou betekenen en vice versa?

  • Verpleegkundig Leiderschap; historie, huidige situatie en toekomstverwachtingen
  • Anticiperen op ontwikkelingen in de zorg
  • Zoeken naar rolmodellen

Dagvoorzitter: Petrie Roodbol, werkt bijna 50 jaar met veel passie in de verpleging: in patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek, nationaal en internationaal. Zij heeft vele innovaties op haar naam staan, waarvan de verpleegkundig specialist wellicht een van de bekendste is en waarvoor ze recentelijk koninklijk onderscheiden is.

10:50Korte pauze
10:55Margreet van der Cingel - Verpleegkundig Leiderschap: what it is and what it is not

In deze interactieve lezing bespreken we het wat, waarom en hoe van verpleegkundig leiderschap. Wat is het belang voor de beroepsgroep en goede patiëntenzorg en vooral: hoe ziet verpleegkundig leiderschap er eigenlijk concreet uit in de praktijk? We gaan met elkaar in dialoog over de invulling van leiderschap in de verschillende beroepsrollen en wat de invloed is van de verpleegkundige beroepsidentiteit. We zoeken hiermee ook naar antwoord op de vraag hoe we mensen kunnen motiveren en behouden voor het vak en welke rol compassie daarin speelt.

Margreet van der Cingel is verpleegkundige, verplegingswetenschapper en gepromoveerd op het thema ‘Compassie in de Verpleegkundige Praktijk’.

11:40Korte pauze
11:45Mark Venekamp - Inspiratie | praktijk | cultuur

Ontdek een volgend niveau van hart & brein leiderschap. Het begint bij jezelf. Onze wereld en onze zorg heeft meer dan ooit nieuwe leiders nodig. Verpleegkundigen kunnen die nieuwe leiders zijn. Over zingeving, passie, compassie, emotionele intelligentie, echt leiderschap, creëren met intentie, aandacht en hoe echt leiderschap in de praktijk te brengen.

Mark Venekamp is mentor, coach, trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en teamperformance en manager behandeldienst bij Stichting Humanitas Rotterdam. 

12:30Lunchpauze
13:00Harry Sonnenschein - Good practise: Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het JBZ was voorloper in de ontwikkeling en toepassing van verpleegkundig leiderschap. Met de oprichting van het Platform Verpleegkundig Leiderschap, de ontwikkeling van het Opbouwprogramma VPL en een heldere HR-strategie omtrent functiedifferentiatie heeft de verpleegkundige beroepsgroep een nieuwe rol en een andere verantwoordelijkheid verworven. Wat zijn de onderdelen en werkzame principes / ervaringen?

Harry Sonnenschein, verpleegkundige, gezondheidswetenschapper en veranderkundige. Werkzaam als leiderschapstrail begeleider bij LCH Development BV en als programmadirecteur Nieuw Verpleegkundig Leiderschap bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur

13:45Korte pauze
13:50Hans van Dartel - Professioneel kompas en dilemma’s

Aan de hand van actuele voorbeelden bespreken we de dilemma’s die je tegenkomt en de verschillende manieren om daarmee om te gaan. In het spoor daarvan besteden we aandacht aan de invloed van jou op het herkennen en omgaan met morele stress. Welke invloed heb jij op het normatief klimaat in je team? Wat voor type spelbepaler wil jij zijn? Om wat voor morele kwaliteiten gaat het bij verpleegkundig leiderschap? Maakt moed deel uit van jouw professioneel kompas?

Hans van Dartel is ethicus en (niet praktiserend) verpleegkundige en erelid van beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) vanwege zijn verdiensten op het gebied van de beroepsethiek.

14:35Korte pauze
14:40Jaap Kappert - Pak je rol!

De rol van de verpleegkundige verandert. Hoe kun je als verpleegkundige je beroep in de volle breedte van je deskundigheid beoefenen? Hoe omschrijf je je expertise? Hoe pak je de unieke rol van de verpleegkundige in het multidisciplinaire team? Hoe zorg je ervoor dat je zowel je uniciteit benadrukt, maar ook de eigen rol van anderen respecteert?

Jaap Kappert is verpleegkundig specialist, expertisegebied Oncologie. Op dit moment is hij docent MANP aan de HAN en beleidsmedewerker van V&VN Verpleegkundig Specialisten.

15:25Afsluiting onder leiding van de dagvoorzitter

Wat heb je opgestoken vandaag, wat ga je morgen anders doen en wat is er veranderd in je visie op leiderschap?

15:35Einde programma
Presentaties downloaden
22-12-2020
Online
Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?