Home / Events / LVB en psychiatrie
Gehandicaptenzorg
(O)GGZ

LVB en psychiatrie

4e Landelijke studiedag

 

Het hebben van een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problematiek vraagt om extra aandacht. Een goede samenwerking tussen de gehandicaptenzorg en de GGZ zijn hierin essentieel. Hier is nog een hoop terrein te winnen maar we zijn goed op weg.

Tijdens deze studiedag staan we stil bij de gevolgen die een LVB heeft op de behandeling van psychische problematiek. Wat weten we hier al over, wat is er nieuw en nog belangrijker wat kunnen we binnen de gehandicaptenzorg en de GGZ met deze kennis doen om de zorg voor onze cliënten (nog) iets beter te maken?

 

Je ontmoet

Psychologen, (ortho-)pedagogen, begeleiders, verpleegkundigen en andere geïnteresseerden in mensen met een verstandelijke beperking en psychische problematiek

Programma

09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers
10:00Opening door de dagvoorzitter

Jolien Schölvinck is psychiater bij Mentrum Trace, transmuraal centrum voor mensen met een verstandelijke beperking en psychiatrie

10:30Blik op recente ontwikkelingen

De ontwikkelingen staan gelukkig niet stil. Wat is er het afgelopen jaar allemaal aan nieuwe kennis vergaard, welke nieuwe tools zijn er en wat kunnen we dit jaar nog verwachten aan nieuwe ontwikkelingen.

Dr. Wouter Groen is programmaleider van Academische Werkplaats Kajak en is als kinder- jeugdpsychiater werkzaam bij Karakter waar hij voor de zorglijn LVB werkt. Daarnaast is hij als senior onderzoeker verbonden aan het Radboud Universitair Medisch Centrum St. Radboud en het Donders Centre for Cognitive Neuroscience in Nijmegen, waar hij zich bezighoudt met de werking van de hersenen en functionele MRI bij kinderen met autisme.

11:15Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
11:45LVB onder de loep

LVB wordt binnen de DSM-5 als classificatie beschreven, waarbij lichte beperkingen in het intellectuele en adaptief functioneren centraal staan. Dit lijkt eenduidig, maar blijkt het allerminst te zijn wanneer de diagnose nader bekeken wordt vanuit neurocognitief perspectief. De klinische implicaties hiervan voor diagnostiek en behandeling zullen uitgebreid aan bod komen.

Dr. Nanda Lambregts-Rommelse is bijzonder hoogleraar Neurobiologische Ontwikkelingsstoornissen bij het Radboudumc en klinisch neuropsycholoog i.o. bij Karakter kinder en jeugdpsychiatrie

12:30De paarse krokodil

Er komen steeds meer richtlijnen en zorginnovaties met als doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Maar deze richtlijnen en innovaties brengen ook neveneffecten met zich mee die de kwaliteit niet ten goede komen.

Samen gaan we de discussie aan over dit spanningsveld en hoe daartoe te kunnen verhouden.

Michel van den Bogaard is klinisch psycholoog bij GGZ Herlaarhof

13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A of B

 

A. Ervaar LVB en Psychiatrie (max. 40 deelnemers)

In de workshop staat de beleving centraal: je ervaart hoe mensen met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische aandoening het leven van alledag ervaren.

Je gaat zelf ervaren en inzien hoe (onnodig) ingewikkeld deze maatschappij soms is en welke emoties dit kan oproepen. Deze inzichten worden vervolgens vertaald naar de werkpraktijk van de deelnemers: wat betekent dit bijvoorbeeld voor de manier van communiceren en de werkprocessen? Je gaat naar huis met nieuwe inzichten en veel praktische tips die direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Trainers van MEE academie Zuid Holland Noord

 

B. Psychische stoornissen en co-morbiditeit

Mensen met een LVB vormen een kwetsbare groep en hebben een grotere kans op het ontwikkelen van psychiatrische stoornissen en/of gedragsproblemen. De onderkenning van psychiatrische symptomen bij mensen met een verstandelijke beperking is veel moeilijker en symptomen zijn in diagnostische zin minder zeggend dan bij normaalbegaafden.

Aan de hand van concrete casussen gaan we in op het herkennen en behandelen van de meest voorkomende psychiatrische ziektebeelden bij mensen met een verstandelijke beperking, waarbij tevens aandacht is voor het sociaal emotionele ontwikkelingsniveau.

Na het volgen van deze workshop heb je inzicht in het herkennen van psychiatrische diagnoses, deze in het licht te zien van de verstandelijke beperking en handvatten om de juiste begeleiding te bieden aan jouw patiënt.

Drs. Heleen Kuiper is GZ-psycholoog bij het Centrum Verstandelijke Beperking en Psychiatrie/GGZ Drenthe

14:45Middagpauze met frisdrank en iets lekkers
15:00Keuzesessie: Ronde II

Keuze uit sessie A of B

 

A. Ervaar LVB en Psychiatrie

Het vervolg van de sessie uit ronde I.

 

B: Niveau van functioneren en de emotionele ontwikkeling: basis voor verpleegkundige behandeling

Siebo van Antwerpen is ambulant behandelaar en Mandy Benjamins is verpleegkundige. Beide zijn werkzaam bij GGZ Drenthe. Samen met Shanna Visser, zij is orthopedagoog generalist bij het centrum verstandelijke beperking en psychiatrie.

16:00Napraten met een drankje en (gezonde) snack
Inschrijven
 • Jouw jaarlijkse update
 • Deskundigen aan het woord
 • Ruimte voor jouw vragen
 • Een leuke en leerzame dag
24-11-2021
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten

 • Scholing Consultatieve Psychiatrie
 • Scholing GGZ
 • Scholing Justitiële Verpleegkunde
 • Scholing SPV
 • Scholing Verstandelijk Gehandicapten Zorg

NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)*: 

 • K&J/OG herregistratie: 5 punten
 • K&J/OG opleiding – behandeling: 0,5 punt
 • K&J/OG opleiding – diagnostiek: 2 punten

Registerplein: 4,5 punten

 • Deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners
 • Deskundigheidsbevordering GGZ-Agogen
 • Deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk
 • Deskundigheidsbevordering Psychodiagnostisch werkenden
 • Deskundigheidsbevordering Sociaal Agogen
 • Deskundigheidsbevordering Sociaal Werker

Verpleegkundig Specialisten Register: 5 punten

 • Scholing verpleegkundig specialisten

* SKJ: Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen door NIP/NVO geaccrediteerde scholing indienen voor herregistratie

Inschrijven

Je investering

€ 355,- excl. btw

 

Collegakorting
Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 25,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 25,00 korting.

Groepskorting
Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, die je hier kunt downloaden.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?