Home / Events / LVB en Seksualiteit | Congres
Deze studiedag ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Gehandicaptenzorg
Jeugdzorg

LVB en Seksualiteit

7e Landelijke studiedag 

 

Ieder mens, ook iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB), heeft seksuele behoeften en recht op een positieve seksualiteitsbeleving. De kans op problemen, afwijkend of overschrijdend seksueel gedrag is echter vele malen groter bij mensen met een LVB. Professionele aandacht voor en begeleiding van seksualiteit bij deze doelgroep is daarom essentieel.

 

Onze sprekers zijn experts, kennen de problematiek en bieden jou vanuit verschillende invalshoeken de kennis en praktische handvatten voor een juiste begeleiding van deze doelgroep. Tijdens deze studiedag leer je welke kennis en vaardigheden jij nodig hebt, is er ruim gelegenheid voor vragen én ga je aan de slag met cases uit de praktijk.

 

Je ontmoet

(Ambulant) begeleiders, orthopedagogen, gedragsdeskundigen, psychologen, sociaal werkers, docenten VSO en andere professionals die interesse hebben in seksualiteit bij mensen met een licht verstandelijke beperking.

Programma

09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en iets lekkers
10:00Opening door de dagvoorzitter
 • Kader van de dag, kennismaking en inventarisatie
 • Korte inleiding op het thema

Judith van Duivenboden-Kreijne, seksuoloog en oprichter van Fabriek69 en Edusex, pedagoog, trainer Stichting Philadelphia Zorg

10:15Communicatie, dilemma’s, ontwikkelingen, initiatieven

In deze lezing word je bijgepraat over de laatste ontwikkelingen uit onderzoek en de praktijk van seksualiteit bij mensen men een LVB. Judith gaat hierbij in op dilemma’s, het belang van communicatie en licht enkele recente initiateven toe.

Judith van Duivenboden-Kreijne, seksuoloog en oprichter van Fabriek69 en Edusex, pedagoog, trainer Stichting Philadelphia Zorg

11:15Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
11:45Seksueel trauma bij mensen met een licht verstandelijke beperking: de inzet van psychomotorische therapie

Seksueel misbruik komt veel voor bij mensen met LVB. Ten gevolge van seksueel misbruik hebben zij niet alleen gedragsmatige en psychologische problemen, maar ook vaak een verstoorde relatie met het lichaam. Zo kan er sprake zijn van een verhoogd stressniveau of worden lichaamssignalen, zoals ademhaling, hartslag of gevoelens van warmte en pijn, onvoldoende opgemerkt. Goede diagnostiek en behandeling is essentieel om deze gevolgen van seksueel misbruik op tijd te herkennen en te verminderen. Een lichaamsgerichte psychomotorische aanpak lijkt daarbij gewenst. In deze presentatie worden de eerste resultaten van het onderzoeksproject ‘Seksueel misbruik bij mensen met LVB: de inzet van psychomotorische therapie’ gedeeld. Wat betekenen deze resultaten voor de klinische praktijk?

Manon Smit, orthopedagoog en onderzoeker, werkzaam bij het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim Zwolle, en Vrije Universiteit Amsterdam & Marieke Leeflang, psychomotorisch therapeut en onderzoek, werkzaam bij ’s Heeren Loo Noordwijk en het Lectoraat Bewegen, Gezondheid en Welzijn van Hogeschool Windesheim Zwolle.

12:45Gelegenheid voor vragen, inleiding middagprogramma door dagvoorzitter
13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A of B

A. Werken met de CLINIC-methodiek

Let op: deze workshop is VOLGEBOEKT.

Hoe start je als zorgprofessional met jouw cliënt een gesprek over seksualiteit met zo weinig mogelijk sociaal wenselijke antwoorden? Aan de hand van door deelnemers vooraf beschreven casuïstiek ga je  oefenen met het aangaan van zo’n gesprek op basis van de CLINIC-methodiek. Je krijgt, in een kleine groepssessie, een introductie op de methodiek waarna diverse casussen aan bod zullen komen. Van deelnemers wordt hiervoor vooraf eigen inbreng verwacht.

 

Robert Hubers, zelfstandig seksuoloog en docent Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking

 

B. De inzet van sekszorgverlening voor mensen met een LVB

De aandacht voor en ondersteuning van een gezonde seksualiteitsbeleving is een belangrijk onderdeel in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, waarbij de inzet van sekszorgverlening een onderdeel kan zijn in (intiem) contact. Rondom de inzet van deze vorm van zorg heerst nog altijd veel handelingsverlegenheid. Deze workshop helpt de deelnemer aan de hand van de handreiking te kijken naar de mogelijkheden van sekszorgverlening en hoe dit praktisch gezien in werking te zetten voor de cliënt.

Christel van der Horst, trainer Fabriek69 en Jeroen Hindriks, seksuoloog en trainer Fabriek69

14:45Korte pauze en wisseling sessies
15:00Keuzesessie Ronde II

Keuze uit sessie C of D

C. Leerbaar & Weerbaar

De bij Philadelphia Zorg (door)ontwikkelde methode Leerbaar & Weerbaar is een gelaagde methodiek die begint bij de basis en helpt mensen met een licht verstandelijke beperking om emotioneel sterker, sociaal bewuster en sociaal vaardiger te worden. Het behandelt thema’s als vriendschap, seksualiteit, liefde en samenwonen. In deze workshop laat een trainer van Philadelphia je kennismaken met deze methode en de praktische toepassingen.

Geraline Groenewegen, Trainer Stichting Philadelphia Zorg

 

D. Werken met de CLINIC-methodiek

Let op: nog een paar plaatsen beschikbaar

Hoe start je als zorgprofessional met jouw cliënt een gesprek over seksualiteit met zo weinig mogelijk sociaal wenselijke antwoorden? Aan de hand van door deelnemers vooraf beschreven casuïstiek ga je  oefenen met het aangaan van zo’n gesprek op basis van de CLINIC-methodiek. Je krijgt, in een kleine groepssessie, een introductie op de methodiek waarna diverse casussen aan bod zullen komen. Van deelnemers wordt hiervoor vooraf eigen inbreng verwacht.

Let op: deze workshop heeft plaats voor maximaal 15 deelnemers.

Robert Hubers, zelfstandig seksuoloog en docent Seksuele gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking

16:00Einde parallelsessies, napraten tijdens de borrel
Presentaties downloaden

€ 355,- pp. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

 

 

 • Laatste ontwikkelingen
 • Inspirerende sprekers
 • Ruimte voor jouw vragen
 • Altijd verse koffie en fruit!
31-03-2022
Aristo Utrecht
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)*: 

 • K&J/OG herregistratie: 4,5 punt
 • K&J/OG opleiding – behandeling: 1,5 punt
 • K&J/OG opleiding – diagnostiek: 0,5 punt

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten

 • Scholing Algemeen

Stichting het Nederlands Register voor Seksuologie (NRVS)

 • Geaccrediteerd nascholing NVVS: 4 punten

 

* SKJ: Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen door NIP/NVO geaccrediteerde scholing indienen voor herregistratie

 


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

Deelname op locatie: € 355,-p.p. excl. btw

 

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 25,- korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 25,- korting.

 

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden.

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?