Home / Events / Verpleegkundig Leiderschap | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Ziekenhuiszorg
Eerstelijnszorg
Ouderenzorg

Verpleegkundig Leiderschap

3e Landelijke congres

Woensdag 1 februari 2023, 10.00-16.15 uur

 

Verpleegkundigen zijn van cruciaal belang voor goede, kwalitatief hoogstaande patiëntzorg. Leiderschap is belangrijk voor een complete en professionele invulling van je beroep. Door leiderschap kun jij invloed hebben op de patiëntgerichtheid, effectiviteit en veiligheid van zorg.

Leiderschap is iets anders dan leiding geven. Maar wat is het dan precies en hoe kun je onderscheid maken tussen klinisch leiderschap, professioneel leiderschap en moreel leiderschap? Meer dan ooit is duidelijk hoe essentieel verpleegkundigen zijn en welke potentie er ligt voor deze beroepsgroep.

 

Graag verkennen we samen met jou wat verpleegkundig leiderschap betekent voor jouw beroepsidentiteit, hoe belangrijk de context is waarin je je bevindt, hoe je je professioneel kompas vindt en nog veel meer!

 

Doelgroep

Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten en ieder ander met interesse in verpleegkundig leiderschap

 

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door de dagvoorzitter | Petrie Roodbol

Opkomst en ondergang van de verpleegkundig directeuren. Waardoor raakten verpleegkundigen hun bestuurlijke positie kwijt? Lessen uit het verleden.

Petrie Roodbol, emeritus Hoogleraar Verplegingswetenschappen UMCG, Voorzitter Bestuur SKILZ

10:45Leiderschap en moraal | Hans van Dartel

Hoe je leiderschap ook definieert, het heeft altijd te maken met het op gang brengen van initiatieven, het realiseren van doeleinden, en het in beweging brengen van navolgers. Leiderschap gaat als sociaal proces over het organiseren van macht en over strategisch handelen in een politiek veld. Maar hoe doe je dat in een beroepsmatige omgeving die vooral gekenmerkt wordt door hoge morele idealen van zorgzaamheid, compassie en respect? Verdraagt die individuele moraal zich wel met politieke strijd? Aan de hand van filosofen zoals Martha Nussbaum en Hannah Arendt, toegelicht met voorbeelden uit de verpleegkunde, schetst Hans een uitdagend beeld van verpleegkundig leiderschap in onze tijd.

Hans van Dartel, ethicus en (niet praktiserend) verpleegkundige, voorheen o.a. werkzaam als universitair docent medische ethiek bij het LUMC

11:30Koffiepauze
12:00Inspiratie, praktijk en cultuur | Mark Venekamp

Ontdek een volgend niveau van hart & brein leiderschap. Het begint bij jezelf. Onze wereld en onze zorg heeft meer dan ooit nieuwe leiders nodig. Verpleegkundigen kunnen die nieuwe leiders zijn. Over zingeving, passie, compassie, emotionele intelligentie, echt leiderschap, creëren met intentie, aandacht en hoe echt leiderschap in de praktijk te brengen.

Mark Venekamp, mentor, coach, trainer op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en teamperformance | manager behandeldienst bij Stichting Humanitas Rotterdam

13:00Lunchpauze
13:45Keuzesessies | Eline de Kok en Jaap Kappert

A. Rebels verpleegkundig leiderschap

Rebels leiderschap, vaak niet zichtbaar voor een organisatie maar zorgt wel voor vooruitgang, is iets wat regelmatig voorkomt in onze verpleegkundige praktijken. Maar hoe doen verpleegkundigen dit nu precies? En wat heeft invloed op dit leiderschapsgedrag binnen de werkomgeving van verpleegkundigen?
Eline onderzoekt dit rebelse leiderschap gaat hier graag met jou mee aan de slag.

Eline de Kok, verpleegkundige en verplegingswetenschapper, werkzaam bij UMC Utrecht en V&VN

 

B. Verpleegkundige rolontwikkeling in de praktijk

Verpleegkundigen zijn dé onzichtbare schakel in veel zorgorganisaties. Wellicht (socio-cultureel) verklaarbaar, maar toch onbegrijpelijk omdat het verpleegkundig vak zo goed past bij de huidige tijd. Denk aan de lopende discussies rondom passende zorg en advance care planning, en zet er verpleegkundige concepten zoals zelfmanagement, empowerment naast, alsmede de nadruk van het vak op het functioneren in het dagelijks leven. Het is een vak dat aan de onzichtbaarheid onttrokken moet worden, willen we de uitdagingen in de zorg kunnen oplossen. Verpleegkundigen kunnen daar zelf een groot aantal in hebben.
Jaap neemt je graag mee in het komen van denken hierover naar handelen hiernaar.

Jaap Kappert MSc BN, bestuurder V&VN, verpleegkundig specialist en docent MANP HAN

14:45Pauze
15:05Verpleegkundig Leiderschap: verpleegkundigen zelf aan het woord | Margreet van der Cingel

Over verpleegkundig leiderschap lijkt iedereen iets te zeggen te hebben, maar hoe denken verpleegkundigen zelf eigenlijk over leiderschap? Uit de resultaten van ons onderzoek blijkt dat verpleegkundigen heel goed weten wat verpleegkundig leiderschap is en hoe ze dat kunnen laten zien, maar het niet altijd herkennen in de dagelijkse praktijk. De uitkomsten van het onderzoek zijn uitgewerkt in een handig model dat ingaat op verschillende aspecten van leiderschapsontwikkeling in een team.
In deze workshop gaan we daarmee aan de slag. Wat betekent verpleegkundig leiderschap voor jou en hoe laat jij leiderschap zien? Hoe lukt het jou en je team uit de comfortzone te komen in een context en beroepsgroep die eerder als ‘dienend’ dan als ‘leidend’ wordt gezien, en hoe zorg je ervoor dat je jezelf daarin niet kwijt raakt?

Margreet van der Cingel, lector leiderschap en identiteit in het verpleegkundig domein, verbonden aan NHL Stenden Hogeschool en Medisch Centrum Leeuwarden

15:50Vragen en discussie
16:10Einde programma, napraten tijdens borrel
Presentaties downloaden

€ 395,- pp. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

  • Topsprekers
  • Inspirerend en interactief
  • Praktische handvatten en tips
01-02-2023
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten

  • Scholing Algemeen

Verpleegkundig Specialisten Register (VSR): 5 punten

  • Scholing verpleegkundig specialisten

 


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 395,- excl. btw

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?