Home / Events / Oud met een verstandelijke beperking | Congres
Gehandicaptenzorg
Eerstelijnszorg

Oud met een verstandelijke beperking

4e Landelijke congres

Donderdag 3 november | 09.30 – 16.15 uur

 

Mensen met een verstandelijke beperking verouderen op jongere leeftijd en vertonen eerder fysieke en mentale kwetsbaarheid dan ‘gewone’ ouderen. Doordat men steeds ouder wordt, zal ouderdomsproblematiek zoals dementie onder deze doelgroep vaker voorkomen. Dit stelt je voor andere vraagstukken in de zorg en begeleiding, bijvoorbeeld rond dementie, pijn en de laatste levensfase.

 

Het kan zorgverleners nogal eens ontbreken aan kennis van de specifieke problematiek die men tegenkomt bij ouderen met een verstandelijke beperking. Doordat de specifieke ouderdomsverschijnselen vaak niet herkend worden, krijgt de cliënt niet altijd de juiste zorg. Juiste kennis en handvatten geven je de ruimte om je werk voor deze doelgroep goed te blijven doen. In één dag geven deskundige sprekers je informatie maar vooral ook inspiratie om mensen met een verstandelijke beperking de zorg te blijven geven die ze verdienen.

 

Doelgroep

Artsen, paramedici, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, verzorgenden, gedragskundigen, begeleiders en anderen met interesse in de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking.

 

Programma

09:30Registratie en ontvangst
10:00Opening door de dagvoorzitter
  • Kader van de dag en kennismaking
  • Blik op ontwikkelingen

Arianne Uijl, voorzitter Netwerk Gedragsdeskundigen Ouderen in de VG-sector,  orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog  bij het expertisecentrum van Philadelphia

10:30De juiste zorg op de juiste plek

Wat is optimale zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en ouderdomsklachten zoals medische problemen en dementie? Waar kunnen ze welke zorg het beste krijgen? Wat kan je als professional voor deze ouderen betekenen? En wat betekent dit voor de organisatie zelf? Aan de hand van casuïstiek biedt Marjolein in deze lezing hulp bij de zoektocht van de juiste zorg op de juiste plek.

Marjolein Vegers, specialist ouderengeneeskunde, consultwerkzaamheden zorg voor verstandelijke en lichamelijk beperkten bij stichting Odion en stichting SIG

11:30Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
11:45(H)erken jij dementie?

Een toelichting op de verschenen handreiking (H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Hoe herken je dementie bij deze doelgroep? Welk gedrag kan verklaard worden vanuit de verstandelijke beperking en het sociale ontwikkelingsniveau en wat is typerend voor dementie? Tijdens deze lezing zal de richtlijn verder worden toegelicht en de vertaling naar de praktijk aan bod komen.

Arianne Uijl, voorzitter Netwerk Gedragsdeskundigen Ouderen in de VG-sector,  orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog bij het expertisecentrum van Philadelphia

 

12:45Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:30Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A of B

A. Pijn bij oudere mensen met een VB

Ouderen met een verstandelijke beperking hebben regelmatig pijn en veel van hen kunnen daarover niet goed communiceren. Aan de hand van de landelijke richtlijn Signaleren van pijn bij mensen met een verstandelijke beperking gaan we in op vragen als:
Hoe herken ik pijn tijdig bij mijn cliënten? Welke handvatten of methodieken kan ik daarbij gebruiken? Wat moet ik doen als ik pijn heb gesignaleerd? Wat kan ik zelf doen om pijn te voorkomen en te verlichten? Welke disciplines kunnen een bijdrage leveren in diagnostiek en behandeling van pijn en welke rol spelen zij?
Leendert Sneep, fysiotherapeut bij Ipse de Bruggen. Leendert neemt deel aan hun multidisciplinaire pijnteam en geeft trainingen over signaleren, diagnostiek en behandeling van pijn aan begeleiders en behandelaars.

 

B. Wie beslist er bij het levenseinde?

Bij beslissingen over het levenseinde van mensen met een verstandelijke beperking is onduidelijk welke rol en verantwoordelijkheid alle betrokkenen hebben. Gevolg is dat familie, begeleiders en arts zich onzeker voelen en er soms onbedoeld conflicten ontstaan. Hoe kun je hierover in gesprek gaan en blijven en zo de client de laatste zorg verlenen die hij/zij verdient?

Petra Jacobs, GZ-psycholoog, Orthopedagoog-Generalist en Specialist Ouderenpsychologie bij Koraal en Anique Vogel. Arts voor Verstandelijk Gehandicapten bij Pergamijn 

14:30Middagpauze met frisdrank
14:45Keuzesessie: Ronde II

Keuze uit sessie C of D

C. Oud worden met een verstandelijke beperking: wat betekent dat in de praktijk?

Wat weten we van ouderen met een verstandelijke beperking? Welke ontwikkelingen zijn er binnen de zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking? Na deze sessie is je kennis weer helemaal up-to-date.

Dederieke Festen, arts verstandelijke gehandicapten bij Ipse de Bruggen + leerstoel Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten Erasmus MC

 

D. Prikkelverwerking bij mensen met een verstandelijke beperking

Workshop over het leren observeren van gedrag en prikkelverwerking van mensen met een verstandelijke beperking. Welke rol speelt een gevorderde leeftijd hierbij?

Arianne Uijl, voorzitter Netwerk Gedragsdeskundigen Ouderen in de VG-sector,  orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog  bij het expertisecentrum van Philadelphia

15:45Plenaire afsluiting door de dagvoorzitter
16:00Napraten met een drankje
Inschrijven

€ 330,- p.p. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

 

 

  • Deskundige sprekers
  • Ruimte voor vragen en ervaringen
  • Handvatten voor jouw praktijk
03-11-2022
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Accreditatiebureau Cluster 1 (ABC1)*: aangevraagd

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): aangevraagd

Verpleegkundig Specialisten Register (VSR): aangevraagd

NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)**: aangevraagd

 

* Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op zodat wij jouw verzoek in overweging kunnen nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 355,- p.p. excl. btw

Vroegboekkorting

€ 25,00 t/m 22 augustus 2022

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 25,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 25,00 korting.

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?