Home / Events / Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
Ziekenhuiszorg
Ouderenzorg

Kwetsbare ouderen in het ziekenhuis

9e Landelijke congres 

Woensdag 9 november 2022, 10.00-16.00 uur

 

Een ziekenhuisopname is voor ouderen risicovol en veel ouderen functioneren na een ziekenhuisopname minder goed dan ervoor. Toch komen nog (te) veel ouderen in het ziekenhuis voor opname. Het is belangrijk om meer te weten over lichamelijke reacties van ouderen op bijvoorbeeld pijn en medicatie. Ook het signaleren van kwalen kan een belangrijke factor zijn in het voorkomen van herhaalde ziekenhuisopname.

Na dit congres ben je helemaal op de hoogte van de laatste stand van zaken en van goede initiatieven om kwetsbare ouderen in het ziekenhuis de best mogelijke zorg te leveren.

 

Je ontmoet

Verpleegkundigen en medisch specialisten

Programma

09:30Registratie en ontvangst met verse koffie en thee
10:00Opening door de dagvoorzitter

Er volgt een golf aan ouderen met een complexe zorgvraag in het ziekenhuis. Wat betekent dit voor de organisatie, de zorgprofessionals en de kwetsbare ouderen in het ziekenhuis?

We staan stil bij het regeerakkoord Passende Zorg en de richtlijn Multimorbiditeit in het ziekenhuis.

Prof. dr. Yvonne Schoon, Klinisch geriater, afdelingshoofd geriatrie en hoogleraar de Juiste Zorg voor de Juiste Oudere aan het Radboudumc Nijmegen

10:45Pijn

Kwetsbaarheid en het ouder wordende lichaam veroorzaken meer risico op pijn en kunnen leiden tot onder- en/ of overbehandeling van pijn bij (kwetsbare) ouderen. Wat gebeurt er in het lichaam wanneer we pijn hebben en hoe verhoudt zich dat tot het ouder worden?
Paul Vogelaar, zelfstandig verpleegkundige en gastdocent bij Lux Nova. Paul was een van de eerste gespecialiseerde pijnverpleegkundigen in Nederland.

11:30Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
12:00Bijwerkingen geneesmiddelen

De herkenning van bijwerkingen leidend tot (of tijdens) ziekenhuisopname kan beter. Herkenning is belangrijk om medische problemen in de toekomst te voorkomen. Welke bijwerkingen bij ouderen zijn belangrijk om te herkennen? Hoe kan automatisering helpen bij de herkenning van bijwerkingen? Wie heeft welke rol bij aanpassen medicatie? Hoe zou de communicatie hierover met patiënt en zorgketen moeten zijn?

Prof. dr. Rob van Marum, bijzonder hoogleraar Farmacotherapie bij ouderen bij de vakgroep Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het VUmc in Amsterdam

12:45Vragen en discussie
13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A of B

A. Delier herkennen

Omdat de verschijnselen van een delier vaak lijken op de klachten bij een depressie of dementie, is het niet altijd gemakkelijk om de diagnose te stellen. In veel van de gevallen wordt een delier niet (op tijd) opgemerkt. Hoe herken je (eerder) een delier zodat eerder de juiste zorg kan worden verleend?

Cindy Ooijevaar, Verpleegkundig Specialist AGZ,  poli Geriatrie bij de Noordwest Ziekenhuisgroep

 

B. Schakelafdeling: plek voor ouderen als ziekenhuisopname niet nodig is

Veel ouderen worden na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp of Huisartsenpost opgenomen in het ziekenhuis terwijl ze geen medisch-specialistische zorg nodig hebben. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+) en Envida hebben voor deze ouderen een schakelafdeling, waar ze 72 uur kunnen verblijven.

Je hoort alles over de organisatie en ervaringen met deze anderhalvelijnszorg.

Lisette Ars, programmamanager bij Envida en Ruud Nelissen MA, hoofd hartfalen zorg en projectleider zorginnovatielab en kliniek op maat bij het Maastricht UMC+

14:45Korte pauze en wisseling sessies
15:00Keuzesessie Ronde II

Keuze uit sessie C of D

C. Voorkom heropname door medicatiegebruik

Tot dertig procent van de ziekenhuisopnames van ouderen houdt verband met geneesmiddelen; de helft daarvan is potentieel vermijdbaar. Ook zo’n 20% van heropnames is medicatie-gerelateerd. Wat zijn de meest-voorgeschreven ‘doorgaans stopbare’ geneesmiddelen en wat zijn de meest vaak ontbrekende ‘doorgaans startbare’ geneesmiddelen? Hoe verminder je het ongeschikte medicatiegebruik bij oudere patiënten in het ziekenhuis, en daarmee de negatieve gevolgen ervan? Welke veranderingen kunnen de medicatiebeoordeling weer een stap verder brengen?

Dr. Wilma Knol, klinische geriater en klinisch farmacoloog en Bastiaan Sallevelt, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog aan het UMC Utrecht

 

D. Ouderenmishandeling

Vaak is de spoedeisende hulp de eerste plek waar signalen van ouderenmishandeling zichtbaar worden. In de hectiek valt het niet altijd mee om deze signalen op te pikken. Het is belangrijk om kennis te hebben van risicofactoren en signalen zodat je ze tijdig kunt herkennen en er naar kunt handelen.

Drs. Miriam van Houten, sociaal medisch adviseur bij Trompetter & Partners, voormalig voorzitter landelijke richtlijn Vermoeden van ouderenmishandeling in het medisch-specialistische zorgdomein van de NVKG en klinisch geriater (niet praktiserend)

16:00Napraten tijdens de borrel
Presentaties downloaden
Inschrijving gesloten

€ 375,- pp. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

 

 

  • Actueel en divers
  • Combinatie wetenschap en praktijk
  • Ruimte voor jouw vragen
09-11-2022
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN):  5 punten

  • Scholing Dementieverpleegkunde
  • Scholing Geriatrie-Gerontologie
  • Scholing Palliatieve Zorg
  • Scholing Pijnverpleegkunde
  • Scholing Transferverpleegkunde

Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG)*: 4 punten

• Nascholing geriatrie

* Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Bij voldoende interesse nemen we jouw aanvraag in overweging.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 375,- p.p. excl. btw

 

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,- korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,- korting.

 

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Kwetsbare ouderen ziekenhuis LCB
Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?