Home / Events / Hoarding en woningvervuiling | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
(O)GGZ
Eerstelijnszorg
Overheid & Justitie

Hoarding en woningvervuiling

Woensdag 29 november 2023 | 10.00 – 16.15 uur

Volgeboekt

Dit congres staat ook op 17 januari op onze agenda

 

Hoarding (verzamelstoornis) en vervuilde woningen komen veel voor in Nederland. Vaak is er bij deze mensen sprake van achterliggende problematiek en brengen de vervuilde woningen allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Een probleem waar jullie als zorgprofessionals zeker mee aan de slag willen. Maar hoe pak je deze problematiek aan? Mensen die lijden aan hoarding zijn vaak lastig in beweging te krijgen als het gaat om het ontspullen of opruimen van hun woning. Hoe kom je bij iemand binnen? Waar kun je zoal tegenaan lopen? En hoe kun je proberen een cliënt waarbij ook sprake is van een licht verstandelijke beperking zo goed mogelijk te ondersteunen?

 

Naast antwoord op deze vragen krijg je een inkijkje in het leven van een ervaringsdeskundige, besteden we aandacht aan de verschillende subtypes van een verzamelstoornis en bespreken we de nieuwe mogelijkheden in behandeling. Ook gaan we nader in op het belang van samenwerking tussen verschillende disciplines en het leveren van maatwerk in de aanpak van problematiek rondom hoarding.

 

Tijdens deze dag zullen ervaringen van professionals uit de praktijk worden gedeeld en krijg je tips en handvatten aangereikt om zo goed mogelijk ingespeeld te zijn op hoarding en woningvervuiling bij jouw cliënt.

 

Doelgroep

Verpleegkundigen, wijkteam professionals, maatschappelijk werkers, professional organizers en ieder ander die werkt met mensen met vervuilde woningen en/of hoarding.

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening
 • Kader van de middag, kennismaking en inventarisatie
 • Achtergrond en recente ontwikkelingen

Gerard Lohuis, sociaal psychiatrisch verpleegkundige BuurtzorgT-team Groningen en trainer, docent en opleider Hanzehogeschool Groningen

 

10:30Nieuwe subtypes van Hoarding Disorder en ontwikkelingen in de behandeling

In de afgelopen jaren is er meer aandacht voor verschillende symptomen van Hoarding Disorder (verzamelstoornis) waaronder verzamelen van dieren en Digitale Hoarding. Wat zijn de symptomen van deze subtypes? Hoe presenteren deze patiënten zich? Daarnaast zal er ingegaan worden op de nieuwe mogelijkheden voor behandeling, zoals aanpassingen in CGT, interpersoonlijk functioneren en VR om de symptomen van hoarding te verminderen.

Nienke Vulink, psychiater gespecialiseerd in obsessieve-compulsieve en verwante stoornissen zoals hoarding (verzamelstoornis) bij het AMC

11:30Ochtendpauze
12:00Belang van samenwerking en maatwerk

Hanne en Ragna werken bij de GGD Rotterdam in een team van 5 wat zich heeft gespecialiseerd in de aanpak woningvervuiling en hoarding. In Rotterdam is besloten dat woningvervuiling in eerste instantie een zorgprobleem is. Woningvervuiling is een symptoom van onderliggende problematiek. De aanpak in Rotterdam vraagt dan ook om maatwerk en samenwerken. Er worden ruim 300 meldingen per jaar behandeld. In slechts een klein percentage  wordt dwang en drang toegepast door een ervaren combinatie van brandweer, Bouw- en Woningtoezicht en GGD.  Deze samenwerkingsafspraken zijn vast gelegd in een convenant. Wij zijn een team dat zich altijd blijft ontwikkelen en verbeteren door samenwerkingen aan te gaan en nieuwe methoden te ontwikkelen.

Ragna Keller en Hanne Verdouw, specialisten Woningvervuiling & Advies, GGD Rotterdam-Rijnmond

13:00Lunchpauze
13:45In gesprek met een ervaringsdeskundige

Onder leiding van dagvoorzitter Gerard Lohuis zal ervaringsdeskundige Theo Euverman zijn verhaal met jullie delen. Wat zijn Theo’s eigen ervaringen met woningvervuiling? Wat heeft hem geholpen? En hoe gaat het nu met Theo?

Theo Euverman, ervaringsdeskundig begeleider en adviseur hoarding en hersteldocent

 

14:30Conclusie na 10 jaar ploeteren: Hoarding, een moeilijk op te lossen probleem?

Tijdens deze lezing deelt Gerard Oosterlaar zijn verhaal over zijn werk als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij problematiek rondom hoarding. Wat is hij in de afgelopen 10 jaar tegengekomen? Wat werkt wel en wat werkt niet? Aan de hand van enkele thema’s neemt Gerard je mee achter de voordeur bij cliënten waarbij er sprake is van hoarding en woningvervuiling. De volgende thema’s zullen ter sprake komen:

 • Acceptatie: Wie zijn wij om te bepalen wat vol of te vol is? Wanneer wordt het mensonwaardig?
 • Maatschappij: hoarding als gezonde tegenhanger van de overgeorganiseerde maatschappij; de aandacht voor hoarding in de media neemt af.
 • Hulpverlening: oplossingen vaak half half; tegen hardnekkige weerstand opboksen; omgeving deelgenoot maken van je onmacht; weinig behandelaren.

Gerard Oosterlaar, sociaal psychiatrisch verpleegkundige GGD IJsselland

15:15Middagpauze
15:30Opruimen en schoonmaken: woonhygiënische problematiek in de zorg voor mensen met een lvb

In de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) lopen begeleiders regelmatig aan tegen woonomstandigheden die zij zorgelijk achten: vervuilde huizen en huizen die zo vol staan dat ze niet meer gebruikt kunnen worden zoals ze bedoeld zijn. Toch is dit een onderwerp waar weinig over gesproken wordt, en nog minder onderzoek naar gedaan is. Zorgorganisatie Middin en het lectoraat ‘Lvb en risicovol gedrag’ van Hogeschool Leiden zijn samen een project gestart over woonhygiënische problematiek bij mensen met een lvb. In deze workshop willen we ingaan op enkele eerste bevindingen, zoals hoe vaak deze problematiek voorkomt bij cliënten binnen de specialistische lvb zorg, hoe deze problematiek er bij hen uit kan zien en hoe begeleiders proberen deze cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen.

Hendrien Kaal, lector LVB en risicovol gedrag Hogeschool Leiden

16:15Einde programma, napraten met een drankje
Presentaties downloaden
Inschrijven

€ 350,- excl. btw p.p.

Meer over prijzen en kortingen

 • Ervaringen uit de praktijk
 • Belang van samenwerking
 • Update onderzoek en behandelmethode
 • Ruimte voor jouw vragen
29-11-2023
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 5 punten

 • Scholing GGZ

Registerplein: 5 punten

 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Cliëntondersteuners
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Ervaringsdeskundigen
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Maatschappelijk werk
 • Geaccrediteerde deskundigheidsbevordering Sociaal Werker

Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

Deelname: € 375,- excl. btw per persoon

Vroegboekkorting

t/m 11 september € 25,- korting

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

 

 

Ik wil mij inschrijven

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?