Home / Events / Drugs | Congres
Deze scholing ligt in het verleden, inschrijvingen zijn daarom gesloten.
Bekijk ons actuele scholingsaanbod, blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief
(O)GGZ
Eerstelijnszorg
Jeugdzorg
Overheid & Justitie
Ziekenhuiszorg

Drugs

 8e Landelijke congres

Woensdag 26 juni 2024 | 10.00 – 16.15 uur

 

Het gebruik van (party)drugs en andere stimulerende middelen neemt nog steeds toe. De markt ontwikkelt zich erg snel en het wordt steeds makkelijker om aan drugs te komen. Hierdoor komen problematisch gebruik en verslaving vaker voor. Voor jou als professional is het een uitdaging volledig op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Goed geïnformeerd zijn over de mogelijke effecten van verschillende middelen en de behandelmogelijkheden zorgt ervoor dat jij meer grip hebt op de ingewikkelde wereld van drugs en verslaving.

 

Tijdens deze dag zullen we daarom aandacht besteden aan de symptomen, de diagnostiek en behandeling van aanhoudende klachten na partydrugsgebruik. Je krijgt een actueel overzicht van de cijfers en trends in middelengebruik en we gaan in op het gebruik van snus en nicotinezakjes.

Je wordt voorzien van informatie over de mogelijke interacties tussen (psycho)farmaca en partydrugs en hoort meer over ketaminemisbruik in Nederland, waarbij je geïnformeerd wordt over de werking, effecten en behandeling. Daarnaast kun je deelnemen aan een expertconsultatie bij stoornissen in middelengebruik en co morbiditeit.

Deze dag biedt jou als zorgprofessional kennis en praktische handvatten waarmee je de juiste zorg kunt verlenen bij druggerelateerde problematiek.

 

Doelgroep

Professionals werkzaam in de verslavingszorg, GGZ, justitiële inrichtingen, GGD en de SEH, zoals verslavingsartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, psychologen, preventiewerkers en beleidsmakers.

 

Programma

09:30Registratie en ontvangst
10:00Opening door de dagvoorzitter
  • Kader van de dag, kennismaking en inventarisatie
  • Korte inleiding op het thema

Ton Nabben, criminoloog Hogeschool van Amsterdam

10:20Update: Actuele cijfers en trends

Wat zijn de ontwikkelingen in de markt en het gebruik van drugs en nieuwe psychoactieve stoffen? Welke uitdagingen komen we daarbij tegen?

Daan van der Gouwe, drugsonderzoeker programma Drug Monitoring & Policy Trimbos-instituut

11:05Gelegenheid voor vragen o.l.v. de dagvoorzitter
11:15Ochtendpauze met koffie/thee en vers fruit
11:45Aanhoudende klachten na partydrugsgebruik. Over DPS, HPPD en VSS

Veel gebruikers van tripmiddelen kunnen aanhoudende symptomen van een verstoorde waarneming gaan ontwikkelen. Het betreffen veranderingen van de zintuiglijke perceptie, meestal visueel, en van het zelf: dissociatieve verschijnselen. Meestal gebeurt dit na het doormaken van een traumatische bad trip. In deze lezing vertelt verslavingsarts Gerard Alderliefste over deze symptomen, de diagnostiek en behandeling ervan.

Drs. Gerard Alderliefste, verslavingsarts Brijder, runt het Landelijk Medisch Speekuur Partydrugs onder Brijder Jeugd, specialisatie aanhoudende klachten na partydrugsgebruik. Gerard is ook professioneel muzikant

12:45Vragen en discussie o.l.v. de dagvoorzitter
13:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
13:45Keuzesessie: Ronde I - Sessie A is vol

Keuze uit sessie A of B

A. Expertconsultatie bij stoornissen in middelengebruik en co morbiditeit – Vol

Veruit de meeste mensen in Nederland gebruiken middelen, dit is niet anders voor mensen met psychische problemen. Daarnaast is er ook een groep Nederlanders met stoornissen in middelengebruik. Dit is onder mannen in Nederland de meest voorkomende stoornis en onder vrouwen de derde na stemming en angst. Middelengebruik en stoornissen in middelengebruik komen dus zeer veel voor in de GGZ. Wanneer moet je er iets mee (en wat) en wanneer niet? In deze workshop staan we stil wat je hiermee kan/moet en wat de gevolgen voor behandelinterventies zijn als er naast andere psychische problematiek ook (stoornissen in) middelengebruik aanwezig zijn. Daarnaast is er ruimte voor het inbrengen van casuïstiek om samen aan de hand van voorbeelden tot geïntegreerde behandelinterventies te komen.

Dr. Harmen Beurmanjer, onderzoeker NISPA/Novadic-kentron en hoofddocent Verslaving GZ-opleiding RINO Zuid/RCSW

 

B. Snus en nicotinezakjes: de onschuldige broertjes van de sigaret?

Tijdens deze sessie kom je meer te weten over de tabaksproducten snus en nicotinezakjes. Wat zijn deze producten precies en hoe worden ze opgenomen in het bloed? Wie zijn de gebruikers van snus en nicotinezakjes en hoeveel wordt er eigenlijk gebruikt? Daarnaast zal er ingegaan worden op de effecten en risico’s van gebruik en hoor je meer over waarom er gebruikt wordt. Je krijgt antwoord op de vraag ‘zijn nicotinezakjes een alternatief voor de sigaret?’ Tevens word je voorzien van algemene informatie over bijvoorbeeld beschikbaarheid, prijs en wetgeving.

Youssef el Markhous, projectleider roken en preventiedeskundige Jellinek

14:45Middagpauze, wisseling van sessies
15:00Keuzesessie: Ronde II

Keuze uit sessie C of D

C. Interacties tussen partydrugs en (psycho)farmaca

Het gebruik van partydrugs is iets wat regelmatig gedaan wordt in Nederland, ook door mensen die antidepressiva of andere psychofarmaca gebruiken. In deze keuzesessie wordt stilgestaan bij de interacties tussen partydrugs en psychofarmaca en overige gevaren die kunnen optreden bij gelijktijdig gebruik van deze middelen.

Loes Hanck, verslavingsarts KNMG & praktijkopleider verslavingsartsen Arkin, Jellinek & stageopleider huisartsopleiding

 

D: Ketaminemisbruik in Nederland: een overzicht vanuit de verslavingszorg

Ketaminemisbruik is de laatste jaren een opkomend probleem in Nederland. Naast forse afhankelijkheid wordt ook lichamelijke schade steeds meer gezien onder gebruikers. In deze presentatie wordt een overzicht geboden van ketaminegebruik in Nederland en komen de werking, klinische effecten en de behandel(on)mogelijkheden aan bod.

Vincent Grundeken, verslavingsarts KNMG, Triora en Brijder Jeugd

16:00Plenaire afsluiting o.l.v. de dagvoorzitter
16:15Einde programma, napraten met een drankje
Presentaties downloaden
Inschrijven

 

 

  • Actuele cijfers en trends
  • Ketamine en snus
  • Praktische handvatten
  • Ruimte voor vragen
26-06-2024
Aristo Amsterdam
Teleportboulevard 100
1043 EJ Amsterdam

Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN):  5 punten

  • Scholing Algemeen

Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN)*:  4 punten

SKJ: 4.5 punt

Verpleegkundig Specialisten Register (VSR): 5 punten

 

*Artsen mogen 25% van hun 5-jaarlijkse punten buiten hun vakgebied halen.


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

€ 375,- excl. btw

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?