Home / Events / Dementie en een verstandelijke beperking | Congres
Gehandicaptenzorg

Dementie en een verstandelijke beperking | congres

Belevingsgerichte zorg en begeleidingsmethodieken

Dinsdag 9 mei 2023 | 10.00 – 15.15 uur | Utrecht

 

Dementie komt ook voor bij mensen met een verstandelijke beperking, soms al op jonge leeftijd en vaker dan normaal. We weten steeds meer over diagnostiek en behandeling, maar er is ook veel behoefte aan informatie over de invulling van de dagelijkse begeleiding. Deze dag gaat over belevingsgerichte zorg en begeleidingsmethodieken: soorten, ontwikkelingen en toepassingen. Een dag voor inzichten en tips waar je direct mee aan de slag kunt!

 

Doelgroep

Behandelaren en begeleiders in de langdurige gehandicaptenzorg

Programma

09:30Ontvangst en registratie
10:00Opening door de dagvoorzitter

– Inventarisatie achtergrond en verwachtingen deelnemers
– Korte introductie op het programma
Arianne Uijl, voorzitter Netwerk Gedragsdeskundigen Ouderen in de VG-sector, orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog bij het expertisecentrum van Philadelphia

10:15Kenmerken en verloop van dementie bij mensen met een VB

Veroudering en verschillende vormen van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Wat maakt dementie bij deze ouderen anders? En welke invloed kan de verstandelijke beperking hebben op het verloop van de ziekte? Hoe onderscheid je normale veroudering van beginnende dementie bij iemand met een verstandelijke beperking? Wat is de invloed van dementie op de omgeving?
Arianne Uijl, voorzitter Netwerk Gedragsdeskundigen Ouderen in de VG-sector, orthopedagoog-generalist en GZ-psycholoog Philadelphia

10:50Ochtendpauze
11:15Belevingsgerichte zorg, van intuïtieve aanpak naar onderbouwde methodiek

Wat kan betekenisvol contact bijdragen aan de relatie tussen cliënt en de zorgprofessional? Wat zijn de principes van belevingsgerichte zorg? Waar moet je rekening mee houden als je ermee aan de slag wil? Ervaringen en behaalde resultaten tot nu toe en wensen voor de toekomst.
Marloes Thalen, promovendus-onderzoeker belevingsgerichte zorg en ontwikkel- en implementatiemanager Philadelphia

12:00Lunchpauze met uitgebreid lunchbuffet
Middagprogramma met keuzesessies
13:00Keuzesessie: Ronde I

Keuze uit sessie A of B

A. De kracht van lichamelijk contact: Shantala methode

Professioneel lichamelijk contact kan een verbinding tot stand brengen tussen zorgprofessionals en mensen met dementie, als ze de weg naar zichzelf kwijt zijn.
Shantala Speciale Zorg kan de levenskwaliteit en het algeheel welzijn positief beïnvloeden. Het beïnvloedt het contact op een positieve wijze en bevordert rust. Ervaar hoe je door middel van aanraking contact kunt krijgen met je cliënt en hoe je deze kunt verleiden om mee te gaan en eventueel weerstand te voorkomen.
Marca van den Broek, bewegingstherapeut en docent Shantalamassage

 

 

B. Gedrag en invloed van omgevingsprikkels | Sensorische informatieverwerking

Prikkelverwerking is bij mensen met dementie vaak complexer. Over- of juist onderprikkeling kan leiden tot onrust of ander probleemgedrag. De omgeving is dan ook van grote invloed op het gedrag van cliënten. Hoe ervaren mensen een verstandelijke beperking en dementie hun omgeving? Hoe verwerken zij informatie? Hoe zorg je voor een goede balans in het aanbieden van prikkels?
Erik Storck, specialist Sensorische informatieverwerking en CCE-consulent

14:00Middagpauze met wisseling sessies
14:15Keuzesessie Ronde II

Keuze uit sessie C of D

C. Respectvolle en methodische begeleiding (methode Urlings)

Deze sessie gaat over respectvol en methodisch begeleiden van oudere en dementerende mensen met verstandelijke beperkingen en verschillende benaderingen hiervan: fenomenologische benadering, aanvullende benaderingswijzen, het levensverhaal en de belevingen en wensen van de ouderen zelf.
Chantal Urlings, gz-psycholoog en neuropsycholoog Urlings for U

 

D. Voorlezen-Plus (Multi-Sensory Storytelling)

Bij Voorlezen-plus gaat het om méér dan gewoon voorlezen, namelijk om een persoonlijk, op maat gemaakt verhaal en met toevoeging van zintuigelijke prikkels. Deze sessie gaat over de achterliggende principes en de totstandkoming van een Voorlezen-Plusboek met praktische voorbeelden.
Carla Wikkerman en Nelleke Boer

15:15Einde programma, borrel
Inschrijven

€ 350,- pp. excl. btw

Meer over prijzen en kortingen

 

 

  • Deskundige sprekers
  • Ruimte voor vragen en ervaringen
  • Handvatten voor jouw praktijk
09-05-2023
Aristo Utrecht Lunetten
Brennerbaan 150
3524 BN Utrecht

Accreditatie

NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)**:  aangevraagd

Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals: aangevraagd

** SKJ: Jeugdzorgwerkers en jeugd- en gezinsprofessionals mogen door NIP/NVO geaccrediteerde scholing indienen voor herregistratie

 


Staat jouw vereniging er niet bij? Neem dan tijdig contact met ons op. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Wij voorzien iedere deelnemer van een bewijs van deelname.

Inschrijven

Je investering

Deelname aan dit congres kost € 375,-p.p. excl. btw

Vroegboekkorting

€ 25,- t/m 20 februari 2023

Collegakorting

Jouw collega(’s) ontvangen ieder € 35,00 korting bij inschrijving op dezelfde dag en wanneer het factuuradres hetzelfde is. Jij schrijft je in voor het reguliere tarief en elke collega kan zich registreren met € 35,00 korting.

 

Groepskorting

Elk vijfde persoon neemt gratis deel bij gelijktijdige inschrijving via het groepsregistratieformulier, dat je hier kunt downloaden. Reeds ingeschreven personen kunnen geen deel uitmaken van de groepsaanmelding.

 

Ik wil mij inschrijven

 

 

 

 

Agenda

Wellicht ook interessant

Contact

Vragen, of ontvang je graag meer informatie over ons aanbod?