Home / Designerdrug 3-MMC: een verborgen epidemie

Designerdrug 3-MMC: een verborgen epidemie

maandag 1 januari, 2024

De designerdrug 3-MMC (voluit 3-Methylmethcathinon) staat sinds 28 oktober 2021 op lijst II van de Opiumwet. Toch heeft dat geen invloed gehad op de populariteit, met name onder jongeren, van het verboden middel. De drug – die ook wel ‘poes’ of ‘3m’ wordt genoemd – wordt vanwege de toename van het gebruik gezien als een ‘verborgen epidemie’.

 

Vergelijkbaar met een combinatie van XTC en cocaïne

Designerdrugs worden ontworpen in een laboratorium en worden daarom ook wel ‘research chemicals’ of ‘Nieuwe Psychoactieve Stoffen’ (NPS) genoemd. Ze hebben als doel om het effect van bepaalde ‘traditionele’ drugs na te bootsen. De stoffen die in 3-MMC zijn verwerkt, zijn qua chemische structuur vergelijkbaar met amfetaminen en veroorzaken gevoelens van euforie, verhoogde alertheid, empathie, verhoogde energie en sociale interactie. De werking wordt weleens omschreven als een combinatie van XTC en cocaïne.

 

Bijwerkingen

Veelgehoorde bijwerkingen zijn:
– hoofdpijn
– verwarring
– misselijkheid
– angst
– paranoia
– hartkloppingen
– uitputting
– uitdroging
– oververhitting
– spierspasmes
– epileptische aanval
– psychose

 

Nog weinig bekend over 3-MMC

Omdat 3-MMC een betrekkelijk nieuwe drug is, is er nog niet veel over de werking en gezondheidsrisico’s – met name op de lange termijn – bekend. Wat wel bekend is, is dat gebruikers een tolerantie ontwikkelen, dus steeds grotere hoeveelheden nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken. Stoppen met 3-MMC blijkt niet eenvoudig en – met name – jongeren onderschatten dan ook vaak het gebruik van de designerdrug. Ze realiseren zich niet of nauwelijks welke onvoorspelbare gezondheidsrisico’s ze lopen en hoeveel ernstige schade, zowel fysiek als mentaal, het gebruik kan veroorzaken.

 

Webinar

Omdat er nog relatief weinig bekend is over deze NPS maakt dit de behandeling ervan voor jou als (verslavings)arts, jeugdzorgprofessional of andere hulpverlener of zorgprofessional die in het werk met 3-MMC-problematiek te maken krijgt, niet gemakkelijk. Mede daarom staat de webinar 3-MMC enkele keren per jaar op onze agenda.

 

Zelf vragen stellen

Tijdens de webinar bespreken deskundigen van het Trimbos instituut en van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum de meest recente informatie over 3-MMC op het gebied van gebruik(ers), farmacologie en toxicologie. Daarnaast is er ook ruimte en tijd voor het stellen van vragen.

 

Drugs en verslaving

Behalve de webinar over 3-MMC bieden we ook met grote regelmaat andere scholingen aan op het gebied van drugs en verslaving. Wist je dat wij daarnaast ook nog veel meer andere geaccrediteerde scholing voor zorgprofessionals op de agenda hebben? Houd ons scholingsaanbod in de gaten en geef je vandaag nog op.

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen