Home / Verschillen tussen mannen en vrouwen in de geestelijke gezondheidszorg
Gender- en sekseverschillen

Verschillen tussen mannen en vrouwen in de geestelijke gezondheidszorg

dinsdag 26 april, 2022

Een vrouwenlichaam is niet hetzelfde als een mannenlichaam, zo is ook het vrouwenbrein niet hetzelfde als het mannenbrein. Meer kennis en een groter bewustzijn voor de relevantie van man-vrouw verschillen in de geestelijke gezondheidszorg is dan ook van groot belang.

 

Waarom is het belangrijk om stil te staan bij deze verschillen?

 

De verschillen tussen mannen en vrouwen kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van mentale klachten. Ook spelen gender- en sekseverschillen een rol bij het diagnosticeren en behandelen van psychische problemen. Door hier bewust van te zijn kunnen zorgprofessionals in de omgang met hun patiënten en cliënten rekening houden met deze verschillen. Neem bijvoorbeeld de diagnose depressie. Deze diagnose lijkt vaker vastgesteld te worden bij vrouwen dan bij mannen. Echter wordt er vermoed dat depressies bij mannen vaker over het hoofd worden gezien, omdat de signalen niet altijd herkenbaar zijn. Daarentegen wordt een ontwikkelingsstoornis als ADHD weer vaker gemist bij vrouwen, omdat de stoornis bij hen anders tot uiting komt dan bij mannen.

 

Verder kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een man tegenover een mannelijke psycholoog minder snel bereid is open te zijn over zijn problemen. Ook zien we vanuit socialisatieprocessen en genderrollen dat vrouwen eerder geneigd zijn om hun klachten te bespreken met hun naaste omgeving en eerder om hulp zullen vragen, terwijl mannen het zoeken naar hulp juist langer uitstellen.

 

Ook is het inmiddels bekend dat mannen en vrouwen op verschillende wijze kunnen reageren op dezelfde medicatie. Zo ervaren vrouwen vaker bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen en hebben mannen vaker last van agressie, seksuele problemen en koorts.

 

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van waarom het zo belangrijk kan zijn om rekening te houden met gender- en sekseverschillen in de praktijk en hierbij de inzet van meer persoonsgerichte zorg uit te breiden. Door meer kennis en bewustwording kan er namelijk voorkomen worden dat bepaalde diagnoses worden gemist.

 

Bron: womeninc. nl en ZonMw

 

Wil je meer weten over de verschillen tussen mannen en vrouwen in de GGZ en wat de invloed daarvan is op de diagnostiek en behandeling? Neem dan deel aan de webinar Man-vrouw verschillen in de GGZ op dinsdag 14 juni.

 

Meer informatie over de webinar Man-vrouw verschillen in de GGZ

 

Programmamanager Academie

Esmee van der Lubbe

Artikelen

Wellicht ook interessant