Home / 3 veelgestelde vragen over rookvrije gehandicaptenzorg
3 veelgestelde vragen

Rookvrije gehandicaptenzorg

maandag 28 juni, 2021

Al geruime tijd wordt er landelijk bewogen richting een rookvrije generatie. De volgende stap is 1 juli: vanaf dan dienen rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen gesloten te worden. Dit geldt ook voor de gehandicaptenzorg. 

 

De VGN steunt de beweging naar een rookvrije samenleving, maar vraagt nu aandacht voor de gevolgen van het sluiten van de rookruimtes in de gehandicaptenzorg. Veelgestelde vragen die zij krijgen, plus de antwoorden, vind je hier.

 

  1. Geldt het verbod op gemeenschappelijke rookruimtes ook voor (kleinschalige) woonlocaties?

Het rookverbod geldt ook in (kleinschalige) woonvormen. Rookruimtes zijn daar niet meer toegestaan. Een uitzondering op het rookverbod vormen de privéruimten van cliënten, daar wordt geen rookverbod gehanteerd, mits deze kamers/appartementen geen rookoverlast in de rest van de woonvorm veroorzaken.

 

2. Geldt het verbod op gemeenschappelijke rookruimtes ook voor particuliere wooninitiatieven?
Als het gaat om een volledig particulier wooninitiatief, waar de zorg wordt ingekocht (bijvoorbeeld via PGB) dan geldt dit als een privé-locatie. Het rookverbod geldt dan in principe niet, omdat het geen zorginstelling betreft maar een privéruimte. Als de locatie gehuurd wordt door of eigendom is van een zorginstelling dan gaat dit niet op. Het verbod op gemeenschappelijke rookruimtes geldt dan per 1 juli 2021.
 

3. Onder welke voorwaarden kan een rookruimte in de buitenruimte bestaan?
Het rookverbod in de Tabaks- en rookwarenwet geldt voor gebouwen/inrichtingen (inpandig). Per 1 juli 2021 zijn rookruimtes in (semi-)overheids- en openbare gebouwen niet meer toegestaan. Voor buitenruimtes zoals binnenplaats of dakterras geldt dat dat onderdeel is van het gebouw, daar mag in de open lucht in principe wel gerookt worden maar er mag geen rookruimte worden ingericht (dus geen blokhut, abri etc.). Volledig buiten het gebouw mag een rookruimte bestaan, maar dat mag niet aan of tegen het gebouw zijn. Het moet een volledig zelfstandige ruimte zijn op het terrein die geen overlast veroorzaakt en die plek mag geen dubbelfunctie hebben (zoals parkeerplaats).

Denk je er aan om in de buitenruimte een rookruimte te plaatsen? Let dan op: op weg naar de rookvrije generatie (en de rookvrije zorg) zullen er steeds meer beperkingen komen ten aanzien van roken. Vermoedelijk zijn in 2030 alle rookruimtes bij zorglocaties verboden.

 

Werk je met mensen met een LVB en ben je op zoek naar handvatten om ook jouw instelling rookvrij te krijgen en te houden? Dan is de webinar Rookvrije gehandicaptenzorg iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.

Wij organiseren regelmatig nascholingen over dit onderwerp. Hou onze agenda in de gaten of er iets voor je bij zit, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina), dan houden wij je op de hoogte!

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen