Home / Revalidatiearts Wendy Achterberg over gevaar gebruik lachgas
Interview

Revalidatiearts Wendy Achterberg en verslavingsarts i.o. Yll Nushi over behandeling bij problematisch lachgasgebruik

woensdag 21 april, 2021

Revalidatiearts Wendy Achterberg vertelt in een interview van de Nederlandse Vereniging Revalidatieartsen over de gevaren van lachgasgebruik:

Wendy Achterberg, revalidatiearts bij Reade Amsterdam, is dezer dagen regelmatig in het nieuws over de risico’s van lachgasgebruik. Vanuit haar ervaring als revalidatiearts waarschuwt zij opnieuw voor het gebruik van lachgas: ‘gebruikers kunnen er blijvend verlamd van raken’.

Vanaf 2016 valt lachgas niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet waardoor het voor particulieren vrij te verkrijgen is. Sindsdien wordt het veelvuldig gebruikt in het uitgaansleven. Bij Reade zien ze sinds die tijd steeds meer patiënten binnenkomen met klachten ten gevolge van lachgas. ‘We zien zelfs mensen die een dwarslaesie hebben opgelopen ten gevolge van lachgasgebruik’, zegt revalidatiearts Wendy Achterberg. Er kwamen bij Reade in het afgelopen half jaar zo’n twaalf Amsterdamse ‘slachtoffers’ van lachgas binnen. Gelukkig kunnen veel patiënten behandeld worden: ze komen binnen in een rolstoel en gaan meestal lopend weer naar huis, al dan niet met restklachten. Wendy: ‘Voor het eerst is er echter ook een geval van een lachgasgebruiker die blijvend verlamd is geraakt. Hij geloofde in eerste instantie niet dat zijn klachten kwamen door lachgasgebruik, is doorgegaan met gebruiken en zit nu voor de rest van zijn leven in een rolstoel.’

‘Het gebruik van lachgas zorgt voor een tekort aan vitamine B12,’ zegt Wendy. ‘Bij een tekort hieraan kunnen stoffen die essentieel zijn voor het onderhoud van de zenuwen niet goed omgezet worden en kunnen zich ophopen in het ruggenmerg. Wanneer dat uitvalsverschijnselen tot gevolg heeft spreken we van een dwarslaesie. Dat kan naast verminderde kracht of gevoel in armen en of benen ook voor problemen op gebied plassen, ontlasting en seksualiteit geven.’

Dit artikel is te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen: klik hier.

Meer weten? Schrijf je in voor de webinar ‘Lachgas: verslaving en neurologische complicaties’ op 30 november, waarin Wendy Achterberg, samen met Yll Nushi vertellen over hun ervaringen met deze patiëntgroep binnen revalidatiekliniek Reade en Jellinek.

 

Wij organiseren regelmatig nascholingen over dit onderwerp. Hou onze agenda in de gaten of er iets voor je bij zit, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina), dan houden wij je op de hoogte!

Jackie van Wieringen

Programmamanager Academie

Jacqueline van Wieringen