Home / Podcast UI spreekt met Jeroen Zwaal over psychoses en herstel
Interview

Podcast UI spreekt met Jeroen Zwaal over psychoses en herstel

dinsdag 9 februari, 2021

Wat doet het met je om samen met je peuterdochter de heilige graal te beschermen, tegen de grond gewerkt te worden door de politie en geboeid afgevoerd te worden? Jeroen Zwaal vertelt hoe het is om midden in een psychose te zitten en ‘een verwarde man’ te zijn. We horen wat zijn verleden hem bracht en kostte, én hij geeft antwoord op de vraag: “Als je alles over mocht doen, wat zou je dan kiezen: een leven mét of zonder psychoses?”

 

Podcast UI pelt af, schil voor schil, op zoek naar de kern van de verhalen achter de mens. Dat levert mooie, ontroerende, en soms pijnlijke gesprekken op. “Eerlijke gesprekken dus, over menszijn.”

Basti Baroncini pelt in dit interview af met Jeroen, kunstenaar, ervaringsdeskundige, o.a. initiator van de VR-ervaring De Verwarde man, en begeleider van systemische opstellingen. Jeroen maakte vijf psychoses mee, en vertelt daar openhartig over in deze aflevering.

 

Beluister de podcast hier

 

 

Tijdens het middagsymposium Verward gedrag in de wijk op 13 april a.s. geeft Jeroen een bijzondere workshop waarbij zijn kunst, achtergrond en ervaring samenkomen om zorgprofessionals te helpen verbinding te maken in de zorg voor verwarde personen. Verder belichten we tijdens dit symposium de medische blik binnen de diagnostiek van het probleem, horen we wat de rol van de gemeenschap kan zijn, en leren we van een voorbeeld waarbij wijk-GGD en politie samen optrekken.

 

 

Meer informatie over het middagsymposium Verward gedrag in de wijk

Programmamanager Academie

Charlotte Leijdekker

Artikelen

Wellicht ook interessant