Home / Pijn bij ouderen: nog een slag te slaan
Visie van Wilco Achterberg

Er is nog een slag te slaan in de zorg voor ouderen met pijnklachten

donderdag 26 november, 2020

Er is nog een slag te slaan in de zorg voor ouderen met pijnklachten. Kennis en vaardigheden moeten worden verbeterd om deze zorg tot een hoger niveau te tillen.

 

prof. dr. Wilco Achterberg, hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde aan het LUMC, specialist ouderengeneeskunde bij Topaz CCE en dagvoorzitter tijdens de studiedag Pijn bij ouderen geeft kort zijn visie.

 

“Pijn komt veel voor bij kwetsbare ouderen, en hindert hen in het alledaagse leven. Co-morbiditeit zorgt voor extra complicaties en is een factor gebleken voor inadequate behandeling. Met name bijkomende neurodegeneratieve aandoeningen, zoals dementie, bemoeilijken de diagnostiek.

 

Artsen en verpleegkundigen zijn vaak onvoldoende op de hoogte van pijnbeleving bij ouderen, en de communicatie over pijn wordt gehinderd door communicatiestoornissen. Naast onderbehandeling, komt ook overbehandeling voor, met name waar het gaat over geneesmiddelen zoals Tramadol en NSAID’s, die bij kwetsbare ouderen over het algemeen veel meer bijwerkingen dan positief effect hebben.

 

Ook mooie psychosociale interventies die er op gericht zijn om het welzijn van ouderen te verbeteren zijn alleen effectief als de oudere geen pijn heeft. Adequaat management van pijn vereist een multidisciplinaire aanpak, waarin zowel voor medicamenteuze als niet-medicamenteuze behandeling oogt moet zijn.

Ik ben daarom blij dat in de studiedag Pijn bij ouderen aandacht is voor al deze aspecten.”

 

Wil jij alles weten over pijn bij ouderen? Kom dan naar de gelijknamige studiedag op 19 januari. Pijn experts vertellen alles wat je wilt weten! Zo kun je jouw cliënt/patiënt nog beter bijstaan bij zijn/haar pijnklachten.

 

Meer informatie over studiedag Pijn bij ouderen

 

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Agenda

Wellicht ook interessant