Home / Pijn bij ouderen: 4 Tips van een geriatrie fysiotherapeut
Artikel

Pijn bij ouderen: 4 Tips van een geriatrie fysiotherapeut

maandag 28 september, 2020

Iedereen heeft wel eens pijn. Wanneer we ouderen worden nemen pijnklachten toe. Ouderen mensen hebben dus vaker pijn. Ook voor pijn geldt voorkomen is beter dan genezen, bijvoorbeeld door beweging. Maar ook wanneer de pijn al aanwezig is wil je graag iets voor jouw cliënt/patiënt kunnen betekenen. 

 

Fabiënne Mijnsbergen MSc., geriatrie fysiotherapeut bij ViVa! Zorggroep, geeft tips om pijn te verminderen en te voorkomen.

 


4 Tips

  1. Afleiding verlicht pijn. Een goede manier is om mensen te adviseren afleiding te zoeken, juist met pijnklachten wel bezoek te ontvangen of juist wel dat dagje er op uit gaan om de aandacht van de pijn af te leiden.
  2. Catastroferende gedachten over pijn dragen bij aan het meer/heviger ervaren van pijn. Het verminderen van deze catastroferende gedachten over pijn dragen bij aan het minder sterk ervaren van pijnklachten. Ga in gesprek met degene die pijn ervaart, waar is diegene bang voor en waar mogelijk neem deze angst weg.
  3. Bewegen helpt. Het verminderen van actieve bezigheden leidt op de langere termijn tot een afname van belastbaarheid van het lichaam waardoor een negatieve spiraal ontstaat met tot gevolg dat de pijngrens eerder bereikt wordt. Preventief werken is het sleutelwoord, adviseer ouderen om te bewegen en te blijven bewegen! Is alleen bewegen niet mogelijk of ziet de oudere er tegenop om alleen te moeten gaan? Kijk welke opties er in de wijk/in de buurt worden aangeboden om hier naar toe door te verwijzen. Denk hierbij aan: wandelgroepen voor ouderen, gymclub of het ‘senioren uurtje’ bij de fitness.
  4. Schakel de expertise van een collega in. Merk je dat je zelf vastloopt met een cliënt die pijnklachten ervaart? Schroom niet en vraag een collega om hulp. Dit kan een directe collega zijn om mee te sparren maar kijk ook verder naar andere disciplines en vraag hen om ondersteuning.

 

Wil jij alles weten over pijn bij ouderen? Kom dan naar de gelijknamige studiedag op 19 januari. Fabiënne en andere collega’s die gespecialiseerd zijn in pijn bij ouderen vertellen alles wat je wilt weten! Zo kun je jouw cliënt/patiënt nog beter bijstaan bij zijn/haar pijnklachten.

 

Meer informatie over studiedag Pijn bij ouderen

 

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Agenda

Wellicht ook interessant