Home / Opgroeien in een Kansrijke Omgeving
Het IJslandse preventiemodel vertaald naar Nederlandse context

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

vrijdag 18 maart, 2022

Met ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)’ werken gemeenten op een datagestuurde, community-based en evidence-based wijze aan het verbeteren van het welbevinden van jongeren en aan het voorkomen van het gebruik van alcohol, drugs en tabak door jongeren. Opgroeien in een Kansrijke Omgeving is een Nederlandse aanpak, die gebaseerd is op de uitgangspunten van het IJslandse preventiemodel, aangevuld en aangepast voor de Nederlandse context.

 

Het IJslandse preventiemodel is ontwikkeld door Planet Youth. Sinds de introductie van het IJslandse preventiemodel, twintig jaar geleden, is het middelengebruik onder IJslandse jeugd sterk gedaald en behoren zij nu tot de minst gebruikende jongeren in Europa.

 

Lees meer over de IJslandse aanpak >

 

Zes Nederlandse gemeenten hebben in een pilottraject van 2018 tot 2021 het IJslandse preventiemodel geïmplementeerd, ondersteund door het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. In de pilot hebben we nauw samengewerkt met Planet Youth, de grondleggers van het IJslandse preventiemodel, en hebben we dankzij hen veel geleerd over de successen in IJsland en hoe we daar in Nederland aan kunnen werken. In Opgroeien in een Kansrijke Omgeving bouwen we voort op de lessen die we geleerd hebben in deze pilot.

 

 

“In IJsland zijn ze al heel ver met een community aanpak om het welbevinden van jongeren te verbeteren en middelengebruik te voorkomen. De school speelt hierin een belangrijke rol. Samen met de school, ouders, gemeente en andere lokale partners wordt gewerkt aan een veilige omgeving voor jongeren, op alle plekken waar zij veel tijd doorbrengen. Wij kunnen veel leren van hun succesvolle aanpak.”
Jeroen de Greeff – Projectleider Opgroeien in een Kansrijke Omgeving
Bron en meer informatie: zie de website van Trimbos Instituut 

 

 

 

Heb jij interesse in de aanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving? Tijdens de studiedag Drugs op 10 mei geven betrokken onderzoekers van het Trimbos Instituut een lezing over de geleerde lessen uit het IJslandse Preventiemodel en de vertaling naar de Nederlandse context.

Programmamanager Academie

Charlotte Leijdekker