Home / Leerbaar & Weerbaar: een krachtig instrument
Artikel

Leerbaar & Weerbaar: een krachtig instrument

maandag 23 augustus, 2021

Tijdens de 7e landelijke studiedag LVB en Seksualiteit op 25 november a.s. is er weer ruim aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, onderzoek en praktisch inzetbare methodieken rondom dit thema. Toch zullen we ook (weer) aandacht besteden aan een al wat langer bestaande methode maar die nog steeds actueel en doeltreffend is én sinds dit jaar ook digitaal beschikbaar is voor gebruik door andere organisaties: Leerbaar & Weerbaar, ontwikkeld door Philadelphia.

 

De bij Philadelphia (door)ontwikkelde methode Leerbaar & Weerbaar is een gelaagde methodiek die begint bij de basis en helpt mensen met een licht verstandelijke beperking om emotioneel sterker, sociaal bewuster en sociaal vaardiger te worden. Het behandelt thema’s als gevoelens, vriendschap, digitale media, pesten, seksualiteit, liefdesrelaties en verslaving. Cliënten leren om zich bewust te worden van hun gevoelens en lijfelijke reacties.

 

Weerbaarheid is meer dan alleen nee zeggen. Het begint met het kunnen waarnemen van wat je prettig vindt en niet. En het besef van dat je er mag zijn. Eigenwaarde is een belangrijke bouwsteen voor het opbouwen van zelfvertrouwen.

 

De methode Leerbaar & Weerbaar helpt cliënten bij het opbouwen van zelfkennis, bewustzijn en het stellen van grenzen. Zo leren zij betekenisvolle en gezonde relaties aan te gaan. Leerbaar & Weerbaar is een krachtig instrument om ze daarbij te ondersteunen. Als begeleider ondersteun je jouw cliënt door in gesprek te gaan, mee te kijken en te coachen.

 

Wil jij ook meer weten over het vergroten van de (seksuele) weerbaarheid van jouw cliënt? In de workshop Leerbaar & Weerbaar tijdens de studiedag LVB en Seksualiteit laten de trainers van Philadelphia je graag kennismaken met deze methode. De methode Leerbaar & Weerbaar is ook voor andere organisaties beschikbaar op de website van Philadelphia ZorgHier vind je alvast een overzichtelijke flyer over de methode.

 

Meer informatie over de studiedag LVB en Seksualiteit

 

Programmamanager Academie

Charlotte Leijdekker

Artikelen

Wellicht ook interessant