Home / Leerbaar & Weerbaar: een krachtig instrument
Artikel

Leerbaar & Weerbaar: een krachtig instrument

zondag 14 mei, 2023

Tijdens het 8e landelijke congres LVB en Seksualiteit op 28 september 2023 is er weer ruim aandacht voor nieuwe ontwikkelingen, onderzoek en praktisch inzetbare methodieken rondom dit thema. Toch zullen we ook (weer) aandacht besteden aan een al wat langer bestaande methode maar die nog steeds actueel en doeltreffend is én sinds dit jaar ook digitaal beschikbaar is voor gebruik door andere organisaties: Leerbaar & Weerbaar, ontwikkeld door Philadelphia.

 

De bij Philadelphia (door)ontwikkelde methode Leerbaar & Weerbaar is een gelaagde methodiek die begint bij de basis en helpt mensen met een licht verstandelijke beperking om emotioneel sterker, sociaal bewuster en sociaal vaardiger te worden. Het behandelt thema’s als gevoelens, vriendschap, digitale media, pesten, seksualiteit, liefdesrelaties en verslaving. Cliënten leren om zich bewust te worden van hun gevoelens en lijfelijke reacties.

 

Weerbaarheid is meer dan alleen nee zeggen. Het begint met het kunnen waarnemen van wat je prettig vindt en niet. En het besef van dat je er mag zijn. Eigenwaarde is een belangrijke bouwsteen voor het opbouwen van zelfvertrouwen.

 

De methode Leerbaar & Weerbaar helpt cliënten bij het opbouwen van zelfkennis, bewustzijn en het stellen van grenzen. Zo leren zij betekenisvolle en gezonde relaties aan te gaan. Leerbaar & Weerbaar is een krachtig instrument om ze daarbij te ondersteunen. Als begeleider ondersteun je jouw cliënt door in gesprek te gaan, mee te kijken en te coachen. De methode Leerbaar & Weerbaar Leerbaar & Weerbaar wordt online aangeboden en bestaat uit verschillende middelen, lees erover op op de website van Philadelphia Zorg.

Hier vind je alvast een overzichtelijke flyer over de methode.

 

 

Wil jij ook meer weten over het vergroten van de (seksuele) weerbaarheid van jouw cliënt? In de workshop Leerbaar & Weerbaar tijdens het congres LVB en Seksualiteit laten de trainers van Philadelphia je graag kennismaken met deze methode.

 

 

Meer informatie over het congres LVB en Seksualiteit

 

 

Wij organiseren regelmatig nascholingen over o.a. LVB, middelengebruik, agressie en stress in de zorg. Hou onze agenda in de gaten of er iets voor je bij zit, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina), dan houden wij je op de hoogte!

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen

Artikelen

Wellicht ook interessant