Home / Interview Geertruida van Harten verpleegkundig leiderschap
Interview

Visie van Geertruida van Harten op verpleegkundig leiderschap

vrijdag 5 november, 2021

Geertruida van Harten is regieverpleegkundige op de afdeling Maag- Darm- en Leverziekten en lid van de Verpleegkundige Advies Raad van Rijnstate. Ze laat graag zien hoe belangrijk het is dat de verpleegkundige beroepsgroep zichzelf meer zichtbaar maakt en dat verpleegkundigen meepraten tot op het hoogste niveau. Als regieverpleegkundige houdt ze zich naast de directe patiëntenzorg bezig met kwaliteitsverbetering en het coachen van collega’s.

Op 22 december verzorgt Geertruida een interactieve sessie over verpleegkundig leiderschap in de praktijk de landelijke studiedag Verpleegkundig Leiderschap. We stelden haar een aantal vragen.

 

Verpleegkundig leiderschap is een veel gehoord begrip, maar niet bepaald vanzelfsprekend. Hoe zou jij verpleegkundig leiderschap omschrijven?

Als een noodzaak. Om in het veranderende zorglandschap de goede en passende kwaliteit van zorg te kunnen blijven geven is het belangrijk dat verpleegkundigen mee kunnen bepalen hoe die zorg eruit gaat zien. De verpleegkundige speelt zo’n belangrijke rol in de zorg rondom de patiënt; als de deskundigheid van verpleegkundigen niet gebruikt wordt, snijdt de zorg zichzelf in de vingers.

 

Leiderschap klinkt groot, maar kan ook in heel kleine dingen zitten. Kun je iets noemen wat je vandaag al kan toepassen, ofwel een praktisch voorbeeld van leiderschap op de werkvloer?

Verpleegkundig leiderschap tonen is ook rolmodel en “influencer” Zijn. Begin bijvoorbeeld een instagramaccount van je afdeling waarin je laat zien wat het werk inhoud. Daarmee kun je mooie voorbeelden van goede zorg laten zien om andere collega’s te inspireren en help je de beeldvorming over het verpleegkundig beroep te verbeteren.

 

Waar ligt, volgens jou, de grootste drempel om leiderschap te ontwikkelen?

Werkdruk en personeelstekort zorgen dat verpleegkundigen weinig ruimte krijgen en voelen om verpleegkundig leiderschap te tonen. Maar juist dan is het vaak nodig om afstand te nemen van de directe  zorg om te kijken wat anders kan of moet.
Verpleegkundigen werpen soms ook voor zichzelf of anderen een drempel op; je hoofd boven het maaiveld uitsteken is niet altijd even makkelijk, maar wel nodig.

 

Wil je meer horen over de ervaringen en visie van Geertruida en van andere topsprekers op dit gebied? Schrijf je dan in voor de studiedag Verpleegkundig Leiderschap! Klik hier voor meer info, schrijf je in en doe mee!

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen

Artikelen

Wellicht ook interessant