Home / Hoe begrip van Sensorische Informatieverwerking probleemgedrag kan helpen voorkomen
Onbegrepen gedrag bij dementie

Hoe begrip van Sensorische Informatieverwerking probleemgedrag kan helpen voorkomen

maandag 5 juli, 2021

Hoe zijn prikkels van invloed op het welzijn van mensen met dementie? Waar moet je op letten bij het wassen en aankleden en het verplaatsen in bed of stoel? En wat heeft dwangmatig roepen of lopen te maken met de behoefte aan goede prikkels? Leer meer over prikkelverwerking oftewel ‘sensorische informatieverwerking’.

Sensorische Informatieverwerking kan veel betekenen in de ouderenzorg, zeker in de zorg voor mensen met dementie, stelt Erik Storck. ‘Als verzorgenden inspelen op de prikkelverwerking van ouderen, voelen deze ouderen zich prettiger en veiliger. Nu zie ik regelmatig dat verzorgenden sterk op de eigen interpretatie afgaan en vanuit hun eigen gevoel handelen. SI biedt gereedschap om goed te kijken en beargumenteerd op een bepaalde manier te handelen. Dat verhoogt de kwaliteit van de zorg.’
CCE-consulent Erik Storck is specialist Sensorische Informatieverwerking. Hij verzorgde een sessie over gedrag en de invloed van omgevingsprikkels op de landelijke studiedag ‘Onbegrepen gedrag bij dementie’.

In deze interessante casus kun je lezen hoe toepassing van SI werkt.
Bron: CCE

 

Wij organiseren regelmatig nascholingen over dit onderwerp. Hou onze agenda in de gaten of er iets voor je bij zit, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (zie onderaan deze pagina), dan houden wij je op de hoogte!

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen