Home / Grip op onrust bij dementie
Casuïstiek

Grip op onrust bij dementie

maandag 22 augustus, 2022

Dementie kan voor complex gedrag zorgen. Gedrag waarvan we niet altijd weten waar het vandaan komt, wat we ermee aan moeten en hoe we het kunnen ombuigen. Zo heeft meneer Abdel last van onrust:

 

Zeven jaar geleden beginnen de problemen voor meneer Abdel (65). Hij gaat zwerven, is agressief en lijkt te hallucineren. Na veel onderzoeken komt naar voren dat er sprake is van een dementiesyndroom. De familie heeft het hier heel moeilijk mee.

 

Hij komt terecht op een psycho-geriatrische afdeling van een verzorgingshuis. Ook daar is het gedrag van meneer onberekenbaar, zowel overdag als ‘s nachts. Op onverwachte momenten gooit hij met spullen of gaat hij zomaar bij een medebewoner op schoot zitten. Sommige bewoners zijn bang van hem, anderen slaan terug of schelden hem uit. De onrust op de afdeling groeit en daarmee komen de medewerkers onder druk te staan. Zij willen meneer enerzijds een prettige woonomgeving bieden, maar anderzijds begrijpen zij de behoefte van de omgeving.

 

Als hij heel onrustig is fixeren ze hem, om de andere bewoners te beschermen. Maar de medewerkers hebben hier moeite mee, omdat dit de kwaliteit van leven van meneer niet ten goede komt. Zij laten hem liever vrij rondlopen. Daar heeft de familie echter weer moeite mee, omdat ze bang zijn dat hij dan valt, iets zal breken en naar het ziekenhuis moet. Zij hebben een nare ervaring met een ziekenhuisopname, omdat meneer Abdel eerder iets gebroken had en hij gefixeerd en gesedeerd werd.

Bron: CCE.nl

 

Hoe kunnen we meer grip krijgen op het onrustige gedrag van meneer Abdel en welke factoren liggen er ten grondslag aan zijn gedrag?

Belangrijke vragen waar je soms zelf niet uitkomt.

 

Heb jij nou ook een casus waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Kom dan naar het congres Probleemgedrag bij dementie. Deskundige en enthousiaste sprekers geven volop tips en handvatten. Samen weten we meer dan alleen!

 

Meer weten over het congres Probleemgedrag bij dementie

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Artikel

Wellicht ook interessant