Home / De complexiteit van een GHB-verslaving
Interview met Harmen Beurmanjer

De complexiteit van een GHB-verslaving

maandag 1 mei, 2023

Een GHB-verslaving zit in een klein hoekje. GHB is eenvoudig te maken en omdat het je zelfvertrouwen en libido verhoogt, zien gebruikers het als de ‘ideale drug’. Hoewel de gevaren groot en bekend zijn, stijgt het aantal gebruikers de laatste jaren. Dat is problematisch, want GHB-verslaving is een van de moeilijkst te behandelen verslavingen. Harmen Beurmanjer, GHB-deskundige en wetenschappelijk werknemer bij Novadic Kentron, doet onderzoek naar behandelmethoden.

“Vaak heeft de gebruiker zelf niet door dat hij of zij verslaafd is.”

 

Wat maakt een GHB-verslaving zo moeilijk te behandelen?

“GHB moeten we onder begeleiding detoxen (afbouwen), net zoals bij een alcoholof heroïneverslaving. Voor die verslavingen zijn goede substituten (vervangers) beschikbaar, waardoor ze makkelijker te behandelen zijn. Voor GHB bestaat er nog geen substituut en dus moeten we GHB detoxen met GHB. Hierdoor blijven mensen tijdens het afbouwproces onder invloed, wat het herstel lastiger maakt.

 

Ook heeft GHB een heel korte halfwaardetijd, waardoor het stofje snel uit het lichaam verdwijnt. Omdat GHB een remmende stof is, bouwt het brein tegenreacties op. Hoe meer je gebruikt, hoe meer tegenreacties het brein geeft. Hoe meer tegenreacties, hoe meer mensen moeten gebruiken. Om de onthoudingsverschijnselen te onderdrukken, moet je om de twee uur GHB gebruiken. Anders ervaren mensen enorme onrust.

 

Nog een andere reden: drink je veel alcohol, dan heb je de volgende dag een kater. Dit noemen we een feedbackloop. Dit element ontbreekt bij GHB. Er zijn geen voelbare na-effecten, maar dat maakt het middel niet onschuldig. Als een GHBgebruiker strak doseert, valt het niet op dat hij verslaafd is. Mensen lijken daarom vrij lang op hoge doseringen te functioneren. Omdat GHB prikkels onderdrukt, weet een gebruiker niet meer hoe hij moet functioneren zonder GHB. Dit moet je ‘weer opnieuw gaan leren’, maar dit zorgt voor angst. En angst is een grote voorspeller van terugval binnen een verslaving. Het brein zegt: ‘ben je bang? Meer GHB gebruiken!’”

 

Wat ziet u als de meest geschikte behandelmethode?

“Tijdens het detoxen werken wij veel met farmaceutische GHB, dat is GHB ontwikkeld door een apotheek. Hier hebben we goede ervaringen mee omdat er geen complicaties ontstaan. Verder moeten we een totaalplaatje aanbieden. Dat klinkt misschien cliché, maar de ene verslaafde is de andere niet. Er zijn cliënten die hun baan of huis verloren zijn, maar er zijn ook cliënten die naast hun GHBverslaving weinig andere problemen hebben. Iemand detoxen die geen dak boven zijn hoofd heeft of geen dagbesteding, heeft geen zin. We helpen de cliënt in de zoektocht naar een huis en we kijken samen met de cliënt hoe hij zijn dag kan invullen. Zo werken we samen met de cliënt aan een langeretermijnvisie. Ook hebben GHB-verslaafden vaak stemmings- en angststoornissen waarbij zij goed begeleid moeten worden. Uit onderzoek weten we dat GHB op de korte termijn angstdempend, maar op de langere termijn angstverhogend werkt. Vaak heeft een gebruiker niet door dat hij verslaafd is, want zolang hij GHB gebruikt is er weinig onthouding. Het is daarom van belang dat je de cliënt inzicht geeft in de dynamiek van het middel, om bewustwording te creëren.”

 


Bron en meer informatie: http://www.kijkopkennis.nl/wp/2020/05/de-complexiteit-van-een-ghbverslaving/

Op 28 juni 2023 verzorgt Harmen een sessie over GHB op het landelijke jaarcongres Drugs

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen

Agenda

Wellicht ook interessant