Home / Autisme bij meisjes en vrouwen lastig te herkennen
Artikel

Autisme bij meisjes en vrouwen lastig te herkennen

dinsdag 7 december, 2021

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle vrouwen met autisme in eerste instantie een verkeerde diagnose krijgt. Ook wordt de diagnose bij vrouwen vaak pas veel later gesteld dan bij mannen. Zo worden meisjes met autisme meestal alleen herkend wanneer zij heel duidelijke kenmerken laten zien, waarbij er doorgaans ook sprake is van een verstandelijke beperking. 

 

Bij vrouwen met een normale intelligentie wordt autisme echter minder snel herkend. Dit komt doordat de stoornis met name vanuit mannen wordt beschreven en de huidige diagnose-instrumenten grotendeels op mannen toegerust zijn, terwijl autisme bij vrouwen zich op een heel andere manier uit. Dit leidt bij meisjes en vrouwen veelal tot een lang traject van verkeerde diagnoses en behandelingen, voordat de diagnose autisme aan het licht komt. Door de jaren heen kunnen vrouwen bijvoorbeeld eerst te maken krijgen met diverse depressies, voordat zij pas de juiste hulp krijgen. Daarnaast worden vrouwen, door een foutieve interpretatie van de symptomen, gediagnosticeerd met onder andere een angststoornis, vermijdende persoonlijkheidsstoornis of hoogbegaafdheid. Hierdoor is er omtrent autisme sprake van onderdiagnose bij meisjes en vrouwen.

Maar hoe komt het dat autisme bij meisjes en vrouwen vaak niet of laat herkend wordt? Dit kan komen door onder meer het volgende:

 

  • Vrouwen krijgen vaker te maken met internaliserende problemen;
  • Bij meisjes ligt de nadruk meer op sociaal-communicatief gedrag;
  • Meisjes hebben sneller door wat sociaal wenselijk is en kunnen hun autisme hiermee verbloemen;
  • Meisjes en vrouwen houden het sociaal wenselijke gedrag lang vol;
  • Vrouwen passen minder in het clichébeeld van specifieke interesses.

 

Bron: o.a. Santé Magazine

 

Krijg jij in je werk te maken met ontwikkelingsstoornissen en wil je meer weten over het herkennen van autisme bij meisjes en vrouwen? Neem dan deel aan de webinar Meisjes en vrouwen met autisme op 27 juni 2022 en leer meer over onder andere de diagnostische valkuilen.

 

Meer informatie over de webinar Meisjes en vrouwen met autisme 

Programmamanager Academie

Esmee van der Lubbe

Artikelen

Wellicht ook interessant