Home / Aantal vechtscheidingen in Nederland neemt af
Cijfers en inzichten

Aantal vechtscheidingen in Nederland neemt af

dinsdag 24 november, 2020

Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen te maken met een scheiding. Gelukkig gaat de manier waarop steeds beter en wordt er steeds meer rekeningen gehouden met het belang van het kind.

 

Over het geheel genomen neemt het aantal vechtscheidingen in Nederland af en is er veel vaker sprake van co-ouderschap. In 2010 eindigde één op de vijf huwelijken bij de rechter, nu is dat nog één op de zeventien. Het belang van het kind lijkt dus steeds meer voorop te staan. Al dan niet gekoppeld aan alle rompslomp en kosten die een rechtsgang met zich meebrengt.

 

Waar scheiden eerder nog een taboe was is dat de afgelopen jaren sterk veranderd. Men schaamt zich hier niet meer zo voor waardoor het makkelijker bespreekbaar is. Ook kinderen kennen vaak andere kinderen waarvan de ouders zijn gescheiden waardoor het ook voor hen uit de taboesfeer is gekomen.

 

Vechtscheidingen zijn er natuurlijk nog steeds. Zo’n 6% van de scheidingen is een vechtscheiding. Vooral wanneer er veel geld in het spel is, zien we toch vaker een vechtscheiding. Gelukkig wordt er tegenwoordig veel vaker een scheidingsbemiddelaar dan een advocaat ingezet om de zaken goed te regelen. Zo lopen scheidingen minder hoog op en kan alles op een nette manier geregeld worden.

 

Een andere positieve ontwikkeling is de toename van co-ouderschap. Waar in 2010 in slechts 25% van de gevallen sprake was van co-ouderschap is dat nu gestegen naar zo’n 35%.

Bron: Kantar, via AD

 

Al met al positieve berichten. Maar er is ook nog een weg te gaan!

 

Wil jij meer handvatten voor het begeleiden van (v)echtscheidingen? Kom dan naar de studiedag Zorg bij (v)echtscheiding op 11 maart 2021. Wil je liever niet naar een congreslocatie komen? Volg de studiedag dan online via jouw locatie!

 

Meer informatie over de studiedag Zorg bij (v)echtscheiding

Programmamanager Academie

Odile Vreeken

Artikelen

Wellicht ook interessant