Home / 10 uitgangspunten bij psychofarmaca bij probleemgedrag
Probleemgedrag bij dementie

10 uitgangspunten voor het gebruik van psychofarmaca bij probleemgedrag

donderdag 2 september, 2021

Psychofarmaca, zoals Haldol, worden nog te vaak en te gemakkelijk voorgeschreven bij onbegrepen gedrag bij dementie. Psychofarmaca hebben niet alleen nadelige bijwerkingen, uit onderzoek blijkt bovendien dat psychofarmaca vaak niet het gewenste hebben.

 

Bewust gebruik van psychofarmaca kan enorm veel opleveren. Daarom heeft Vilans het programma ‘Beter af met minder: bewust gebruik psychofarmaca’, in samenwerking met een groep experts uit de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Het programma heeft 10 uitgangspunten voor psychofarmacagebruik opgeleverd die zijn vastgesteld in een breed samengestelde expertgroep. Ook het ministerie van VWS en de IGJ hebben deze uitgangspunten omarmd. (bron: Vilans)

 

Klik hier voor alle 10 uitgangspunten.

 

Wil je meer weten over belangrijke uitgangspunten in het gebruik van psychofarmaca bij dementie en probleemgedrag? Op de landelijke studiedag ‘Onbegrepen gedrag bij dementie’ geeft Sytse Zuidema, voorzitter van het UNO-UMCG en hoogleraar Ouderengeneeskunde en Dementie een lezing over praktijk, wetenschappelijk onderzoek, de richtlijn probleemgedrag en een nieuwe app. [Deze studiedag ligt in het verleden, maar we zullen in 2022 weer nieuwe nascholingen over -probleemgedrag bij- dementie organiseren. Bezoek regelmatig onze website en blijf op de hoogte!]

Programmamanager Academie

Jackie van Wieringen